Čadež: Lideri EU moraju da čuju glas svojih privrednika

FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
105

BUDVA – Komorski investicioni forum (KIF) šest ekonomija Zapadnog Balkana želi da Evropska unija što pre otpočne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i da se primeni vizna liberalizacija za građane na Kosovu i Metohiji, rekao je danas predsednik KIF-a i Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Naveo je da su to zaključci sastanka šest predstavnika komora Zapadnog Balkana, koji je u okviru ekonomske konferencije “Sinergija – ključ uspeha regiona” održan u Budvi.

Čadež je kazao da su predstavnici komora ZB razočarani što pojedini evropski lideri ne slušaju glas svojih privrednika i Evrokomore koja je nedavno poslala preporuku novim predstavnicima Evropske komisije da žele Zapadni Balkan u EU.

Podseća da je samo nekoliko dana nakon te preporuke Evrokomore, koja je predstavnik i glas 21 milion kompanija iz cele Evrope, doneta odluka da Evropska komisija ne započne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, niti je bilo šta urađeno po pitanju vizne liberalizacije za građane na KiM.

“Mi se zalažemo da politički lideri slušaju glas sopstvene privrede, a privreda EU je jasno rekla da ekonomije ZB jesu deo evropske ekonomske strukture. To pokušavamo da objasnimo svim donosiocima odluka u svim zemljama EU, kao i Komisiji u Briselu. Zapadni Balkan je više ekonomski u EU, nego što je to Malta, ako gledamo po broju kompanija koje su prisutne na našem tržištu”, podvukao je Čadež.

Ističe da to nije pitanje proširenja, već da je to pitanje jačanje cele EU.

Čadež je istakao da komore ZB realizuju dva konkretna projekta u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom privrednom komorom, a koja će u narednom periodu biti ponuđena kompanijama i članicama šest komora Zapadnog Balkana.

Prvi je, navodi on, projekat “Ridžnal Čelindz fond”, u okviru kojeg će Regionalna komora u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom KfW u prvoj fazi tog projekta ponuditi oko 13 miliona evra u obliku grantova konzorcijumima kompanija i edukativnim ustanovama da što bolje obuče radnu snagu.

Čadež je rekao da drugi projekat rade sa Nemačkom privrednom komorom i uz pomoć Vlade Nemačke, koji za cilj ima podizanje kapaciteta komora Zapadnog Balkana kako bi mogle da odgovore na izazove sa kojima se članice suočavaju.

“Isti taj projekat namenjen je i za povezivanje kompanija iz regiona sa kompanijama iz Nemačke, a to znači da naše komore omogućuju članicama da steknu potencijalne kupce u Nemačkoj I da se prirpeme da rade sa nemačkim partnerima”, naveo je Čadež.

Ekonomsku konferenciju “Sinergija – ključ uspeha regiona” u Budvi organizuju Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana i Privredna komora Crne Gore.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More