Svetska banka o srpskom budžetu: Povećanje penzija je dogovoreno, ali plata…

Foto/You Tube/Printscreen
478

Budžet koji je Vlada Srbije predložila daje osnove za dugoročan rast privrede i standarda građana, a sledeći korak je uvođenje platnih razreda, izjavio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

On je za RTS rekao da je Svetska banka na polovini izrade programa sa Srbijom, vrednog milijardu i 800 miliona evra, i da je cilj da se tim novcem poveća privredna konkurentost.

„Što se tiče budžeta, mislimo da je to pozitivan korak u pravcu novog plana razvoja i rasta. Taj budžet održava fiskalnu stabilnost, jer je projektovan i deficitan 0,5 odsto, što je bolje nego prošle godine. To je dobro. Investicije su povećane za 300 miliona dolara, pa kad se sve to realizuje, imaćemo bolji standard života i privredni rast“, rekao je Ndegva.

On je rekao i da pomalo zabrinjava pitanje plata i penzija, odnosno njihovog povećanja.

„S Međunarodnim monetarnim fondom dogovoreno je da penzije mogu da se koriguju, ali što se plata tiče, mislimo da moramo da pokušamo da izvršimo reforme o kojima smo pričali unazad dve godine“, kazao je Ndegva.

Kada je reč o platnim razredima, on smatra da je važno da u svakoj modernoj ekonomiji postoji predvidljiv racionalan i kredibilan javni sektor koji zavisi od zasluga.

„To je racionalizacija, dogovoreno je sve to, a mi smo razočarani zbog kašnjenja, jer mislimo da bi bilo korisno kako bi bile poboljšane javne usluge“, rekao je Ndegva.

Svetsku banku, kaže, raduje što podržava Vladu Srbije kada je reč o rastu.

„Taj novi plan rasta podrazumeva dva koraka koji pomažemo. Prvi je putem budžeta koji bi trebalo da pomogne velike reforme kako bi se poboljšala konkurentnost ekonomije i kako bi ekonomija bila okrenutija tržištu, uključujući i stvari kao što su racionalizacija toga na koji način se stečaj dešava“, rekao je Ndegva.

U pripremi su, navodi, i neki investicioni projekti. Jedan se tiče regionalne trgovine koji će pomoći da Srbija bude povezanija trgovinski s regionom, zatim projekat za poresku upravu, program digitalnog upravljanja, a postoji i projekat u poljoprivredi čija se realizacija očekuje krajem iduće godine.

„Za narednu godinu za te projekte potrebno je između 200 i 300 miliona. U planu imamo još nekih 300 miliona. Tako da smo na polovini i imamo pripremljene projekte u vrednosti od 800 miliona. Ukupno je planirano milijardu i 800 miliona. Ide relativno dobro i to imamo u pripremi za naredne dve godine“, rekao je Ndegva.

Upitan da li krize poput sadašnje na Kosovu utiču na ekonomske planove, on kaže da svaka kriza utiče na poverenje u ekonomiju, ali ističe da programi Svetske banke nisu ugroženi.

Izvor Tanjug Infobrif.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More