Letnje škole, seminari… Univerzitet u Beogradu ušao u savez sa još šest uglednih univerziteta u Evropi

181

Univerzitet u Beogradu postao je deo mreže “CircleU” koja predstavlja savez sedam uglednih evropskih univerziteta u okviru inicijative “Evropske univerzitetske alijanse”.

Članice saveza su Univerzitet Oslo iz Norveške, Univerzitet Arhus iz Danske, Katolički univerzitet Luven iz Belgije, Univerzitet Pariz iz Francuske, Kings Koledž London iz Velike Britanije, Humboltov univerzitet Berlin iz Nemačke i Univerzitet u Beogradu.

“Naš savez kao prioritet ima unapređenje kvaliteta nastave u okruženju koje je posvećeno izvrsnosti u nauci”, kaže za Tanjug rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanaka Popović.

Ona je naglasila da će kroz intenzivirane mobilnosti studenata, nastavnika, istraživača i nenastavnog osoblja, organizovanje zajedničkih aktivnosti kao što su letnje škole, seminari i zajednički studijski programi i projekti mreža “CircleU” postaviti nove standarde u visokom obrazovanju u sopstvenim sredinama, ali i šire.

“Ovaj savez predstavlja izuzetnu priliku kako za unapređenje ambijenta za vrhunsko visoko obrazovanje studenata, tako i stvaranje podsticajnog okruženja za optimalan razvoj cele akademske zajednice”, naglasila je ona.

Inicijativu za evropske univerzitetske alijanse pokrenula je Evropska komisija nakon govora predsednika Francuske Emanuela Makrona prilikom otvaranja Univerziteta Nova Sorbona u septembru 2017. godine.

Na prvi poziv su se javila 54 saveza, a finansijsku podršku je dobilo 17 alijansi.

Drugi poziv, koji će finansirati 24 saveza, je u toku i alijansa u kojoj je i UB očekuje da će se kvalifikovati.

Cilj ovih alijansi je da se stvore elitne vrhunske univerzitetske zajednice koje bi svojim studentima pružile priliku da tokom studiranja steknu znanja i iskustva na različitim visokoškolskim ustanovama u više zemalja.

Ove alijanse će značajno unaprediti visoko obrazovanje i prilagoditi ga potrebama savremenog društva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More