“Na dan ulaska u EU Srbija će morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini”

FOTO: Pixabay
144

Na dan kada premijerka Srbije Ana Brnabić u Moskvi potpisuje Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, iz Brisela i zvanično ukazuju da Srbija može da bude deo sporazuma sa drugim zemljama i organizacijama, sve dok ne postane članica EU.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/

“Na dan ulaska u EU Srbija će morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini”, izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Kocijančič je, početkom nedelje, u izjavi za Tanjug objasnila da EU “pažljivo prati” situaciju oko ulaska Srbije u slobodnu trgovinsku zonu sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom.

Ona je dodala i da je EU u stalnom “političkom i trgovinskom dijalogu” sa srpskim vlastima.

“Srbija može da ulazi u sporazume sa drugim zemljama i organizacijam pre ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora Srbija se obavezala da će se na dan ulaska u EU povući iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma”, izjavila je Kocijančič.

Ona je objasnila i da u pitanju nije nikakav “novi uslov” već opšte pravilo koje važi za sve kandidatske zemlje koje žele članstvo u EU.

Bez obzira na ulazak Srbije na slobodno trgovinsko tržište Evroazijske unije u Briselu naglašavaju da EU i dalje ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije, sa 63 procenta ukupne trgovine uz “zadovoljavajuci rast i dinamiku”.

“Trgovina sa Rusijom iznosi manje od 10 procenata ukupne srpske trgovine dok su evropske investicije u Srbiji deset puta veća od ruskih”, navode u Evropskoj komisiji.

Iz Brisela i ovim povodom još jednom podsećaju na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora uskladuje sa Zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Premijerka Ana Brnabić potpisaće danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) koji će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More