U Beogradu proslavljeno “Martinovanje”

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINACNIC
171

U Beogradu je sinoć proslavljen tradicionalni slovenački praznik mladog vina, Martinovanje, u okviru koga je Slovenija promovisana kao turistička destinacija, uz prezentaciju vina i proizvoda različitih regija i gradova.

Domaćini Martinovanja, koje je ove godine proslavljeno šesti put, bili su Slovenački poslovni klub, Turistička organizacija Portoroža i Grad Piran, a promociju lokalne kuhinje i vina Pirana i Portoroža podržala je kompanija MK Group, koja već godinama posluje i uspešno investira u Sloveniji.

“Slovenački poslovni klub obostrano podržava saradnju privreda Slovenije i Srbije, što najbolje dokazuje večerašnje promovisanje slovenačkog turizma i srpskog uspešnog investiranja u njega”, rekla je predsednica Slovenačkog poslovnog kluba Danijela Fišakov.

Navela je da su Piran i Portorož njene omiljene destinacije u Sloveniji kako zbog mirisa, mora, hrane, vina i prirode, tako i zbog tamošnjih ljudi.

“Večeras je čarobna primorska atmosfera ovih predela delimično preneta u Beograd. Za njeno potpuno doživljavanje, neizostavno, morate otići na lice mesta i lično je osetiti”, dodala je Fišakov.

Navela je da Slovenački poslovni klub već šestu godinu organizuje Martinovanje i da se svake godine promoviše druga slovenačka opština, odnosno regija, te da su ove godine to Piran i Portorož.

“Znamo da puno srpskih gostiju ide u Piran i Portorož, ali želimo da ih bude još više jer ta dva grada imaju puno toga da ponude. Kao što Slovenci dolaze u Beograd, tako i mi želimo da što više srpskih turista dolazi u celu Sloveniju”, rekla je Fišakov.

Direktor MK Group Jovan Purar je istakao značaj razvoja turističkih destinacija Piran i Portorož.

“MK Group je uspešno proširila svoje poslovanje u Sloveniji i pokazala koji je put za sve srpske kompanije koje su spremne da ulažu u ovo kompetitivno, ali prijateljsko tržište. Sa našim investicijamama u hotel ”Kempinski palace” u Portorožu, preko aerodroma u ovom gradu, sve do preuzimanja Gorenjske banke trasirali smo jednu uspešnu pricu popločanu našim dobrim namerama da radimo na razvoju i unapređenju svakog segmenta našeg poslovanja u Sloveniji”, rekao je Purar.

Smatra da postoji ogroman prostor za saradnju, naročito u oblasti turizma i da je to jedan od najboljih načina da budemo što potpunije regionalno povezani i iskoristimo prednosti koje nam blizina nudi.

MK Group je pokazala da investiranje u Sloveniji nije samo moguć poslovni poduhvat, već i poduhvat koji je vrlo perspektivan, rekao je Purar i dodao da i druge srpske kompanije mogu poći njihovim putem.

Gradonačelnik Pirana Ðenio Zadković je zahvalio Slovenačkom poslovnom klubu, kompaniji MK Group i Turističkoj organizaciji Pirana na uspešnoj organizaciji dogadaja.

Poželeo je dobrodošlicu svim gostima na Martinovanju i pozvao ih da posete njegov grad, jednu od najomiljenijih destinacija za odmor na slovenačkom primorju.

“Nije vino jedino što možemo da vam ponudimo, već sa njim u paketu ide i prelepo more, čiste plaže, jedinstvena arhitektura našeg grada, kao i vrhunska turistička usluga”, rekao je Zadković.

Naveo je da je danas bio i kod gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića koji ga je, dodao je, lepo ugostio.

Govoreći o saradnji Srbije i Slovenije, naveo je da je u Beogradu registrovano 800 slovenačkih preduzeća, ali i da u Sloveniji ima sve više srpskih investitora, među kojima je i Miodrag Kostić koji je, kako je istakao, jak investitor u slovenačkom primorju.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINACNIC

Direktor Turističke organizacije Portorož Igor Novel je istakao značaj ove tradicionalne manifestacije za razvoj međudržavnih odnosa, ali i ekonomije tog slovenackog turističkog grada.

“Ovi susreti omogućavaju da se dobar glas o našem gradu, našoj turističkoj i gastronomskoj ponudi čuje u Beogradu i da se u našem gradu poveća broj turista iz Srbije. U vinu je istina, kažu stari, a naše vino donosi poruku prijateljstva i gostoljubivosti u Beograd”, rekao je Novel.

Istakao je da puno sarađuju sa kompanijom MK Group i da sve više Srba posećuje Portorož.

Precizirao je da je za devet meseci ove godine taj grad posetilo 9.500 Srba, te da je ostvareno više od 31.000 noćenja.

“Od 2016. do 2018. godine imali smo porast srpskih turista čak za 14.000 noćenja, što znači da je za tri godine povećan broj noćenja srpskih turista za 70 odsto”, naveo je Novel.

FOTO TANJUG/ FILIP KRAINACNIC

Ambasador Slovenije u Srbiji Istok Jarc je rekao da su odnosi i Slovenije i Srbije dobri, stabilni i možda najbolji u poslednjih nekoliko godina.

“Siguran sam da će se saradnja dve zemlje na političkom, ali i ekonomskom nivou nastaviti”, rekao je slovenački ambasador.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More