Golija jedno od poslednjih utočišta za dve najređe vrste sova u Srbiji

pixabay/free-photos
334

Golija je jedno od poslednjih utočišta za dve najređe vrste sova u Srbiji čiji je opstanak na toj planini ugrožen izgradnjom turističkih odmarališta, ukazuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje je započelo istraživačku ekspediciju kartiranja ptica u Parku prirode “Golija”.

Reč je o gaćastoj kukumavci i maloj sovi, najređim sovama koje nastanjuju Srbiju, a koje su se zbog ugroženosti našle u “Crvenoj knjizi ptica Srbije”, navodi se u saopštenju Društva i dodaje da te dve vrste dele isto stanište – stare i očuvane četinarske šume Golije.

Ornitolozi su na toj planini zabeležili dve male sove, a osam gaćastih kukumavki su uspeli da uhvate i obeleže ih metalnim prstenovima.

“Mala sova je prvi put uočena u parku prirode s proleća ove godine kada su je zabeležili članovi Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva ”Balkan””, kaže Nikola Stanojević, koji koordinira projektom “Građani i civilno društvo za održivi razvoj Golije”.

On objašnjava da su prostranstvo šume i njena očuvanost razlog zašto je osam odsto populacije gaćaste kukumavke u Srbiji upravo zabeleženo na Goliji.

Naglašava da opstanak ove dve vrste sova na Goliji ugrožava niz projekata, čiji je cilj izgradnja velikog planinskog odmarališta, u prvom redu za zimske sportove, poput alpskog skijanja.

To će, upozorava Stanojević, imati izrazito negativan uticaj na prirodne vrednosti tog područja i ukazuje da Golija ima ne samo status zaštićenog parka prirode već da je deo ekološke mreže Srbije i da je značajno područje za ptice, biljke, leptire…

Takođe, Golija je i jedno od dva područja koje u Srbiji ima status rezervat iz programa Uneska “Čovek i biosfera”.

“Da bi se obezbedila sigurna budućnost ugroženim vrstama, poput gaćaste kukumavke i male sove, treba se okrenuti ka održivim oblicima turizma. Šansu za opstanak i razvoj sela na Goliji treba tražiti u ekoturizmu i proizvodnji visokovredne hrane”, navodi se u saopštenju Društva.

Izvor tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More