Žitelji Toronta “ludi” za somunima i ćevapima, za sve “krivi” Sanja i Alen (FOTO)

Fo:to: printscreen facebook sominsuperstar
561

Popularnost koju somuni, kao i ćevapi koji se služe u njima imaju u Srbiji, Balkanu, pa i u Evropi, dobro je poznata. Međutim, sudeći po reakcijama žitelja Toronta, gde je počela sa radom zanatska pekara u kojoj se služi autohtona hrana sa naših prostora, i Kanađani su na dobro putu da “polude” za ovom popularnom hranom sa naših prostora.

Alen i Sanja Zukanović, bračni par rodom sa prostora Bosne i Hercegovine, doslovno je zaludeo somunima, ćevapima, ajvarom, pekmezom i kajmakom žitelje Toronta. Naime, njih dvoje su otvorili pekaru u kojoj proizvode somune po tradicionalnoj recepturi iz Bosne.

Kako je Zukanović rekao u izjavi za kanadske medije, želeo je da tamošnjim žiteljima prenese pravi ukus BiH.

“Kada je reč o hrani, ljudima iz BiH nije ništa reprezentativnije i ličnije, posebno građanima Sarajeva, nego somun”, kazao je Zukanović, vlasnik pekare i restorana “Somun Superstar”, dodajući da u njegovoj pekari prave prave tradicionalne somune koji se peku na drva.

U Torontu živi veliki broj ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije i na nekim mestima se mogu kupiti i lepinje, ali je teško pronaći autentični somun.

“Razlika je u tome što se somun uvek peče u pećnici na drva. Mekši je i kao da se na njemu oseti miris dima”, ispričala je Sanja, Alenova supruga.

Bosnian bread at Somun Superstar

It's all about the handmade Bosnian bread at Toronto's new bakery 🍞

Gepostet von blogTO am Mittwoch, 16. Oktober 2019

Porodica Zukanović prepoznatljive somune prodaje čak i u “Courage Foods”, poznatoj prodavnici specijaliteta u Torontu.

“Nikad nemamo dovoljno zaliha somuna. Ovu vrstu hleba je teško naći u Torontu. Vrlo brzo se sve proda”, kazala je Karen O’Brajen, vlasnica prodavnice “Courage Foods”.

Kanađani su posebno oduševljeni somunom jer se može jesti za svaki obrok, a može se kombinovati sa raznim vrstama hrane.

Specijalitet Zukanovića u restoranu je sveže pečeni somun napunjen ćevapčićima i dodacima, obično ajvarom, ili somun bez mesa sa dodacima.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More