Beograd zauzeo neslavno prvo mesto najzagađenijeg grada na svetu! (VIDEO)

Posle prestonice Srbije, zagađenje vazduha je najveće u Sarajevu i Nju Delhiju.

Foto: Youtube Printscreen
184

Već danima je upaljen “crveni alarm” jer je vazduh u Srbiji izuzetno zagađen, a danas se naš glavni grad našao na neslavnom prvom mestu najzagađenijih u svetu.

Prema podacima koje pokazuje sajt AirVisual, posle prestonice Srbije, zagađenje vazduha je najveće u Sarajevu i Delhiju.

Među “top 10” našli su se i Hanoj, Skoplje, Bratislava, Krakov…

Kako su mediji već izveštavali, stepen zagađenosti vazduha varira tokom dana, a najlošiji vazduh udiše se u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, od ponoći pa do 9.00 sati. Pored žitelja Beograda, “jako zagađen vazduh” ovih dana udisali su stanovnici Subotice, Pančeva, Novog Sada i Beočina.

Lekari apeluju da ljudi koji imaju respiratorne tegobe, pacijenti sa kardiovaskularnim problemima i onkološki pacijenti sa malignitetima pluća ne izlaze iz kuće od 8 do 18 časova.

Ako izlazite iz kuće, imajte u vidu da obična hirurška maska ne pomaže. Stručnjaci savetuju korišćenje vlažne maramice ili vlažne maske, jer je voda najbolji rastvarač, a ispiranje usta i nosa pri povratku u kuću je takođe poželjno.

 

Imajući u vidu da grejna sezona još nije počela, te da su su privatna ložišta i toplane, pored industrije i saobraćaja, glavni zagađivači u našoj zemlji, postavlja se pitanje kakav ćemo vazduh udisati kada zima zaista i počne.

Vazduh u Beogradu je i dalje zagađen, pokazuju najnoviji podaci sa sajta Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U Beogradu se kvalitet vazduha meri na 30 mernih mesta, od čega su na 10 mernih mesta raspoređene automatske merne stanice koje mere zagađenja u realnom vremenu. Svi ti podaci se u realnom vremenu slivaju na server Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja gde se na svakih sat vremena obrađuju i izdaje ocena kvaliteta vazduha u odnosu na merenje iz prethodnog sata.

Ocena se daje kroz indeks kvaliteta vazduha, koji može biti odličan, dobar, zadovoljavajući, zagađen i jako zagađen. Kada je kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen to znači da su moguće zdravstvene tegobe posebno kod osetljivijih grupa i oni treba da prilagode svoje aktivnosti.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More