Ugledni američki fakultet predstavio listu 100 najboljih izvršnih direktora na svetu

Pixabay
111

Dugogodišnji predsednik Uprave američke infomatičke kompanije “Nvidia” Jensen Huang (56) proglašen je u ovogodišnjem izboru magazina “Harvard Business Review” za najboljeg izvršnog direktora na svetu za 2019. godinu.

Kako piše “Business Insider”, Huang predvodi listu 100 najboljih predsednika uprava na svetu u ovogodišnjem izboru poslovnog magazina koji izdaje ugledni američki Univerzitet sa sedištem u Kembridžu.

I drugi na ovogodišnjoj Harvardovoj listi, MarK Beniof, na čelu je informatičkog diva, “Salersforce”, dok je treći Francois-Henry Pinault, predsednik Uprave “Keringa”, trgovca luksuznim modnim brendovima.

Među najboljih deset izvršnih direktora na svetu u ovom izboru još su Richard Templeton (predsednik Uprave elektroničkog diva “Texas Instrument”), Ignacio Galan (“Iberdrola”, Španija, oprema za energetiku), Shantanu Narayen (“Adobe”, informatika), Ajay Banga (“Mastercard”), Johan Thijs (belgijska “KBC banka i osiguravač”), Satya Nadella (“Microsoft”) i Bernard Arnault, predsednik Uprave još jednog francuskog diva u trgovini luksuznom robom, “LVMH”.

Među 35 najboljih menadžera na vrhu svetskih kompanija, prema Harvardu, samo su tri žene. Reč je o Nancy McKinstry, šefici holandskog globalnog pužaoca informacijskih usluga, Lisi Su, predsednici Uprave informatičke kompanije “Advanced Micro Devices” i Debri Cafaro, čelnici američkog diva za nekretnine “Ventas”.

Svetski mediji primećuju da na ovogodišnjoj listi 100 najboljih Harvard magazina nema nekih od vodećih svetskih menadžera poput osnivača “Amazona” Džefa Bezosa, koji je 2014. u ovom izboru pobedio.

U prošlogodišnjem izboru “Harvard Business Review” Jensen Huang zauzeo je drugo mesto, ispred njega bio je samo Pablo Isa, lider španskog maloprodajnog lanca “Inditex”.

“Doseljenik s Tajvana koji je studirao inženjerstvo i elektroniku na univerzitetima Oregon i Stenford, Huang je 1993. zajedno s partnerima osnovao ‘Nvidiju’ odmah odabravši dugoročno visokorastuću tržišnu nišu proizvodnje moćnih računarskih čipova za stvaranje grafike brzih video igara”, navodi magazin, dodajući da je samo između 2015. i 2018. vrednost “Nvidije” porasla 14 puta.

Iako ističe finansijske performanse “Nvidije” i Huangov doprinos rastu kompanije, “Harvard Business Review” ističe da je u ovogodišnjem izboru 100 najboljih primenjen novi način bodovanja u kojem su najbolji svetski šefovi u većem obimu bodovani i kroz rezultate koje su postigli u društveno odgovornom poslovanju.

U prilog potrebi promene načina bodovanja u izboru najboljih, magazin navodi nedavno objavljeno zajedničko pismo 180 vodećih američkih menadžera koji su označili kraj kapitalizma koji svoj razvoj temelji isključivo na profitu i finansijskim rezultatima.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More