Dačić: Idem u Njujork, sednica će biti održana

FOTO TANJUG/ TANJA VALIC
87

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija (SB UN) na kojoj će biti reči o situaciji na Kosovu i Metohiji biti održana 31. oktobra urpkos pokušajima Prištine da se izbegne njeno održavanje.

“Definitivno je da će sednica biti održana 31. oktobra u SB UN i ja ću na njoj učestvovati. Na kraju su ipak predstavnici Prištine obavestili da će doći na sednicu”, rekao je Dačić Tanjugu.

On je istakao da će članice SB UN upoznati sa aktuelnom situacijom na KiM, sa brojnim incidentima, sa aferom oko navodnog trovanja, velikim lažima koje dolaze iz Prištine.

“Preneću stavove predsednika Aleksandra Vučića da mi želimo kompRomis, nastavak dijaloga, ali da očigledno da sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastvaku dijaga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse”, poručio je Dačić.

Dačić je podsetio da je na osnovu dogovora sa početka godine predviđeno da se redovna sednica SB UN na kojoj bi se raspravljalo o izveštaju generalnog sekretara o situaicji na KiM održi u oktorbu.

Prema njegovim rečima, predsedavajući Južnoafrička Republika je stavila sednicu u program rada za oktobar i ona je zakazana za 31. oktobar.

“Međutim nekoliko dana pre održavanja sednice predstavnici Prištine su se žalili da njima ne odgovara termin i tražili su odlaganje, pa je onda zvanično predstavnica Velike Britanije tražila od predsedavajućeg da se ta sednica ipak odloži zbog toga što Priština ne može da dođe”, rekao je Dačić.

Komentarišući informaciju da je sednica mogla da bude odložena, jer prema pisanju medija, ambasadorka takozvanog Kosova Vljora Čitaku nije mogla da dođe na sednicu 31. oktobra, Dačić je podsetio da nije reč o pozivu za Čitaku već za predstavnika privremenih institucija u Prištini.

“Mnogi ukazuju da je Velika Britanija insistirala na tome zato što je ona sledećeg meseca predsedavajući. Ali nema sad veze to jedno sa drugim. Ono što je definitivno to je da se sednica biti održana 31.oktobra u SB UN i ja ću učestvovati na toj sednici”, rekao je Dačić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More