Sa 90 evra krenuo u Nemačku, sada ima svoju firmu a ovako je sve počelo (FOTO)

Foto: Ilustracija
242

“Prodao sam lap top, sve nepotrebne stvari, seo u kola i došao u Nemačku”, započinje svoju priču Atila Tešić koji je odlučio da svoju sreću potraži u velikom nemačkom gradu na Majni, Frankfurtu.

Foto: PrintScreen/TVPrva

Atila nije jedini čovek iz Srbije koji je krenuo putem u nepoznato, “trbuhom za kruhom”, a Srbija kao i ostale zemlje regiona svakim danom postaje sve praznija i praznija. U potrazi za boljim životom mladi napuštaju svoje domove i odlaze preko granica rodne grude.

Svoje putovanje započeo je sa samo 90 evra u džepu, u Frankfurtu čekao ga je brat koji je radio na građevini i Atila se hrabro upustio u novu avanturu, zvanu “gastarbajterski život”.

Ostavio je iza sebe rodnu Debeljaču kod Pančeva i odlučio da uspe u tuđem svetu.

“Rešio sam da dođem ovde, da dam sebi cilj da uspem, da obezbedim bolju budućnost za svoju porodicu. Imam taj cilj i idem ka tome”, priča sigurno Atila.

Na sreću imao je mađarski pasoš što mu je olakšalo put do Nemačke. Počeo je da radi isti posao koji je radio i u Srbiji i uspeo je. Sa poslovnim partnerom Italijanom, Atila sada vodi građevinsku firmu i zapošljava ljude širom bivše Jugoslavije.

Foto: PrintScreen/TVPrva

“U Srbiji sam isto radio ovaj posao. Uvek je bilo kašnjenja sa isplatom i onda sam morao da se zadužujem kako bih isplatio svoje radnike”, priseća se nemilih dana Atila.

O Atili njegovi zaposleni kažu sve najbolje, “kada smo na poslu pravi je šef ali van posla pravi je prijatelj”,  pričaju njegovi zaposleni.

Kaže da često i on zavrne rukave i pripomogne kolegama. Priča kako često srpski radnici imaju poteškoća da dobiju vize i da u ambasadama čekaju na termin i do godinu i po dana.

Foto: PrintScreen/TVPrva

“Imam u Srbiji tri drugara. Oni su predali papire i čekaju. Kada dobiju termin onda im ja kao firma pošaljem garanciju da mi treba baš taj profil radnika i onda lakše dobiju”, objašnjava Atila.

Prosečna plata za radnika na građevini u Nemaćkoj je 1.500 evra. Zbog toga što je jako teško naći stan ispod 600 ili 700 evra poslodavci svojim zaposlenima obezbeđuju smeštaj.

Pored građevinaca u Nemačkoj su puno traženi i električari i medicinsko osoblje.

Izvor TV Prva
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More