„Rajaner“ nije dobio dozvolu za let iz Niša do Frankfurta

Pixabay
297

Irska niskotarifna avio-kompanija “Rajaner” (Ryanair) nije dobila dozvolu Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije za obavljanje redovnog avio-prevoza na novoj liniji Frankfurkt(Han)-Niš-Frankfurt (Han) uz obrazloženje da je to linija od javnog značaja.

“Vlada Srbije je 28. marta ove godine liniju od Frankfurkta(Han) do Niša proglasila linijom od javnog interesa. Kako se u određenom roku nijedan avio-prevoznik nije javio sa namerom da otvori redovni avio prevoz na navedenoj liniji, sproveden je postupak javne nabavke i dodeljen je ugovor za obavljanje redovnog avio prevoza na liniji Frankfurt(Han)-Niš-Frankfurt(Han)-navedeno je u rešenju Direktorata.

Bivši direktor Regionalne razvojne agencije „Jug“ Bojan Avramović rekao je za “ Danas” da je ova odluka Direktorata civilnog saobraćaja suprotna svim sporazumima koje je Srbija potpisala sa Evropskom unijom.

“U Pravilniku za izdavanje dozvole stranom avio- prevozniku za obavljanje međunarodnog avio-prevoza nigde se ne navodi da na liniji od javnog značaja može da leti samo avio prevoznik kome je u postupku javne nabavke dodeljen ugovor za tu liniju. Na ovaj način se daje monopol “Er Srbiji” da jedina prevozi putnike iz Niša do Frankfurta”, kazao je Avramović.

On je objasnio da se na ovaj način krši konkurentnost kao osnovni princip poslovanja.

“Sa aerodroma “ Nikola Tesla” u Beogradu i po nekoliko avio-prevoznika leti na istim destinacijama. Zašto je onda problem da sa aerodroma Konstantin Veliki” dve avio kompanije prevoze putnike do Frankfurta”, zapitao je Avramović.

“Rajaneru” je odobreno da u periodu od 27. oktobra ove godine do 28. marta 2020. godine dva puta nedeljno prevozi putnike na već postojećim linijama od Niša do Stokholma, Berlina, Bratislave i Bergama, a od 8. novembra i na novoj liniji od Niša do Malte.

Er Srbija ukinula liniju do Budimpešte

Bojan Avramović ranije je upozorio na opasnost da je „Er Srbija“ nedavnom odlukom o ukidanju linije Niš- Budimpešta sa aerodroma „Konstantin Veliki“ prekršila Zakon o javnim nabavkama, kao i ugovor na osnovu kojeg leti na 12 linija od javnog interesa sa tog aerodroma.

“Er Srbija“ je donela odluku da 27. oktobra ukine liniju na relaciji Niš- Budimpešta „zbog slabog interesovanja građana juga Srbije za putovanje u glavni grad Mađarske, ali i zbog želje da ta linija ne naruši dobre rezultate preostalih linija od javnog značaja iz Niša“.

Izvor Danas.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More