Marković: Sa mitropolitom uvek oštro polemišem, ne možete se ponašati anarhično i nepoštovati zakone i državu

116

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Mitropolija crnogorsko primorska i mitropolit Amfilohije ne poštuju zakone Crne Gore i ne žele da prihvate da je Crna Gora nezavisna država, ali će država, silom zakona, “sve dovesti poznaniji prava”.

On je rekao da će vlada, još neko kratko vreme, nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi veroispovijesti, a ako ne bude saglasnosti, zakon će predložiti Skupštini.

“Onda ćemo silom zakona dovesti poznaniji prava sve u Crnoj Gori, pa i MCP”, poručio je u utorak Marković za RTCG.

On je ocenio da nedavno sastanak sa mitroplitom Amfilohijem nije bio korak ka usaglašavnju stavova o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Marković je ponovio stav da je Vlada pripremila dobar zakon i dodao da najviše otvorenih pitanja i neslaganja ima sa MCP.

“Ja sa mitropolitom uvek oštro polemišem o ključnom pitanju, poštovanju zakona i države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično i nepoštovati zakone i državu”, kazao je Marković.

On je naveo da mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom, ne uvažava to što je Crna Gora NATO članica i evropska država.

“On i dalje ne želi da prihvati da je Crna Gora nezavisna država i što je najgore Mitroplija i on ne poštuju nijedan zakon. Pitao sam ga da li Vi stvarno mislite da država nema snage da vaše nezakonite intervencije u prostoru spreči i sruši. Imamo, možemo to uraditi za jedan dan, za jednu noć. I krstionicu i crkvu na Rumiji i sve druge crkve koje gradite bez saglasnosti države. Ali ne želimo to da radimo, želimo da u dijalogu dođemo do rešenja”, kazao je Marković.

On je u intervjuu između ostalog govorio i o demarkaciji sa Kosovom podsetivši da je na to pitanje stavljena tačka.

“Ono o čemu možemo razgovarati je povlačenje granične linije u odnosu na situaciju na terenu za koju nam daje pravo Sporazum o granici. To nije pitanje granice, nego pitanje povlačenja granične linije i mi ćemo u tom procesu saslušati njihove, a verovatno ćemo i mi imati naše predloge”, kazao je Marković i dodao da je Crna Gora spremna za dijalog.

“Ali i naravno spremni smo da beskompromisno branimo naše interese”, zaključio je Marković.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More