Domaći hardver i softver: Uskoro prvi srpski punjač za električna vozila

Pixabay stux
479

Proizvođači delova i komponenti za autoindustriju zapošljavaju 50 hiljada radnika i slove za najveću industrijsku granu Srbije. U Čačku proizvode opruge za kamione “volvoa” i “skanija”, u Kragujevcu plastične delove za “golf” ili “pasat”. Važno pitanje je kako će se naši proizvođači delova prilagoditi prelasku autoindustrije sa benzin i dizel motora na električna vozila, piše rts.rs.

Prvo veliko pitanje za proizvođače auto delova u Srbiji je za kog stranog poručioca delova vezati svoju sudbinu.

Najbolji put je kada kao proizvođač možete da imate uvid u istraživanja i budućnost svog proizvoda, ali takvih slučajeva je sve manje. Pojavilo se i pitanje koliko strani partneri stvarno žele da prenesu tehnologiju i uključe domače proizvođače u stvaranje novih proizvoda.

“To su standardi koji se odnose na menadžment kvalitetom ali smo videli i tokom ove konferencije da bezbednost informacija postaje sve bitnija tako da ćemo držati obuke koje se odnose i na bezbenost informacija i nastavicemo sa obukama na menadžment kvalitetom i na ket ken tehnlogije i slično”, kaže Igor Vijatov Autoklastera Srbije.

Najavljeno je i postavljanje za 15 dana prvog srpskog punjača za električna vozila koji je proizvod Instituta IEEG u Staroj Pazovi i koji ima i domaći hardver i softver.

Slavko Vujović, Printscreen rts.rs

“To je punjač dva puta 22 kilovata i on se istalira na našoj lokaciji u Staroj Pazovi. Vrlo brzo ćete biti pozvani da vidite kako on funkcioniše, i kakva je njegova automatizacija, odnosno prenos podataka na interfejs mrežu sa svim mogućim automatskim obradama podataka kao što je i merenje energije i prenos i obračunavanje enegije”, objašnjava Slavko Vujović sa Instituta u Staroj Pazovi.

Autoklaster Srbije smatra da bez obzira na moge probleme, ima još dosta mesta za sve koji žele da na prostoru jugoistočne Evrope proizvode delove.

Jednostavno jeftina radna snaga, dobar kvalitet i inženjerski kadar, kao i novi autoputevi, mogu dovesti do toga da se veliki igrači pojave i u, do sada neinteresatnim, ruralnim krajevima Srbije.

Izvor rts.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More