Džon Malkovič dolazi u Beograd, biće mu uručen počasni “Beogradski pobednik”

223

Nikada nije rano da govorimo o gostima Festa. Sa nekim imenima već kontaktiramo, a jedno možemo i sada da potvrdimo. Džon Malkovič će na zatvaranju Festa dobiti nagradu počasni “Beogradski pobednik” i održaće resital uz muzičku pratnju, najavljuje, eksluzivno za “Novosti”, Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora Festa.

Slavni američki glumac, dva puta nominovan za Oskar, i tumač maestralnih rola u filmovima “Mesta u srcu”, “Opasne veze”, “Čaj u Sahari”, “Na liniji vatre”, “Čovek sa gvozdenom maskom”, “Biti Džon Malkovič”, “Spaliti posle čitanja”, pridružiće se tako plejadi filmskih zvezda koji su se tokom gotovo pet decenija trajanja Festa poklanjali srpskoj i beogradskoj publici.

Dolazak velikog Džona Malkoviča, otkriva za Novosti Ivan Karl, nije jedina velika novost 48. Festa.

“Prva i najvažnija promena je da će festival imati jedan takmičarski program, čiju će okosnicu činiti “Srpski film”, koji smo ove godine privremeno preimenovali u “Srbija i prijatelji”. U takmičarski program tako ulaze odabrani novi domaći filmovi, filmovi iz regiona gde je Srbija manjinski koproducent i, naravno, ostvarenja iz svih krajeva sveta. Njih ukupno do dvadeset naslova boriće se za nagradu “Beogradski pobednik” u šest kategorija: najbolji film, režija, muška, ženska uloga, scenario i debitant – najavljuje Karl.

O nagradama, čiji je novčani fond uvećan, odlučivaće petočlani žiri, a, po rečima našeg sagovornika, usvojen je predlog umetničkog direktora Jugoslava Pantelića da 48. Fest kroz retrospektive obuhvati filmske radove nobelovca Petera Handkea i najpoznatije role Bekima Fehmiua.

Izvor Novosti
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More