Vučić: Saterani smo u ćošak, Albanci nas dovode pred svršen čin

FOTO: TANJUG / DIMITRIJE GOLL
392

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da večeras donosi dve loše vesti – da Albanci i pored posete Johanesa Hana odbijaju da ukinu takse i da su najavili formiranje Vojske Kosova.

„Želim da to prevedem našim građanima i kažem kakve to posledice nosi“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Albanske vlasti na Kosovu ne žele ni da čuju za ukidanje protivpravno uvedenih taksi protiv Republike Srbije i BiH, ali ja mogu da govorim samo u ime Republike Srbije, rekao je on.

„Oni su konstatovali danas u razgovoru sa Hanom da će te takse trajati dok Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost“, rekao je Vučić

Međutim, Srbija neće priznati nezavisnost.

„Tako se sa Srbijom ne pregovara. Mi svoju odluku nećemo menjati i nećemo pristati na ucene“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se zahvalio Srbima na Kosovu koji su pokazali da mogu da budu ujedinjeni, da mogu da se bore za svoj opstanak.

„Moja poruka našem narodu je da ostanu mirni, staloženi i da na histeriju ne reaguju histrijom, već smirenošću. Vaša država, vaša Srbija biće uz vas. Naše nije da bili kome pretimo, naše je da pokušavamo nekoga da urazumimo. Ali to ne znači da ćemo bilo kome dozvoliti gaženje srpskih ljudi i srpskog ponosa“, poručio je Vučić.

Druga još lošija vest je da su Albanci danas najavili formiranje vojske za 14. decembar.

„Žele da formiraju vojsku Kosova suprotno čak i sopstvenom Ustavu. To dovodi naš region u najviši stepen opasnosti. Oni nas dovode u najveću opasnost. Plašim se da sve nas bukvalno dovode pred svršen čin. Moje je da upozorim međunarodnu zajednicu. Mi ništa nismo uradili protiv kosovskih vlasti.“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da “smo mi saterani u ćošak“ i upitao “šta ćemo 15. decembra ili 15. januara kada nekom od usijanih glava padne na pamet da šalje vojsku na sever Kosova“.

„Sutra ću se konsultovati sa svetskim liderima i onda ćemo doneti odluku da li ćemo zahtevati sednicu Saveta bezbednosti UN. Ne očekujemo ništa, ali želimo da ukažemo svetu na razmere katastrofe koja predstoji ako neko Prištinu ne zaustavi u najkraćem mogućem roku“, rekao je Vučić.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More