Dr Nele Karajlić o jugoslovenskom roku, Džoniju Štuliću i Azri

Foto: PrintScreen/YouTube
395

O fenomenu grupe “Azra”, njenom lideru Džoniju Štuliću, novom talasu, jugoslovenskom rokenrolu i tadašnjoj rok kritici, na završenom Sajmu knjiga u Beogradu, govorili su Ivan Ivačković, rok publicista, novinar i autor knjige “Između krajnosti” (“Laguna”), kao i roker i pisac Nele Karajlić.

Dr Nele Karajlić rekao je da je koncert “Azre” na Hvaru 1980. godine bio nešto najuzbudljivije što je u životu video.

“Posle toga sam, manje više, gledao koncerte svih ozbiljnih svetskih bendova i ništa nije bilo čak ni slično tom Azrinom. Angažovani tekstovi u rokenrolu pojavili su se na jugoslovenskoj sceni u momentu kada je Tito umro. Apsolutno sam uveren da je rokenrol u Jugoslaviji bio projekat Saveza komunista da se dozvoli deci da sviraju, jer je to dobra društvena aktivnost, a i rokenrol je sam po sebi leva orijentacija, pa je i prirodno da postoji u zemlji koja ima socijalističko samoupravljanje kao srž sistema. Tito je to znao i pustio rokenrol, što smo mi kao talentovan narod iskoristili da napravimo odličnu jugoslovensku rok scenu”, rekao je on.

Džoni Štulić i Azra su, smatra Nele, na celoj domaćoj rok sceni bili autentični, a Azra je, kako kaže, bila prvi bend koji nije bio rok pamflet.

“Džoni je čovek svilene duše”, rekao je Karajlić. “Tu svoju svilenost branio je arogancijom prema ljudima u neposrednoj blizini. Sreo me je 1994. godine u Beogradu i pitao: ‘Karajliću, je l’ još uvek sviraš?’ Lakonski sam mu odgovorio: ‘Sviram’. A on će: ‘Pa, zašto to radiš kad ne znaš da sviraš?’”, ispričao je Nele Karajlić.

Izvor Nedeljnik
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More