Vranje i Sarajevo na Uneskovoj kreativnoj listi

FOTO: Wikipedia
134

SARAJEVO – Sarajevo se našlo među novih 66 gradova širom sveta koji su upisani na Uneskovu listu kreativnih gradova.

Posle Vranja iz Srbije, Sarajevo je drugi grad iz zemalja regiona koji se našao na toj listi.

Sarajevo je prepoznato u oblasti filma, čemu naročit doprinos daje Sarajevo Film Festival, preneo je sarajevski portal Klix.

Uneskovi kreativni gradovi, navodi se, daju opipljiv, odnosno konkretan doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja kroz inovativno razmišljanje i delovanje.

Gradovi se, kroz svoje opredeljenje, zalažu za akcije održivog razvoja koje su direktno u korist zajednica na gradskom nivou.

“Ovi gradovi širom sveta, svaki na svoj način, čine stubove kulture, a ne dodatkom njihove strategije”, izjavila je generalna direktorka Uneska Odrei Azule (Audrey Azoulay).

Ona je dodala da kreativni gradovi pogoduju političkim i društvenim inovacijama i da su posebno važni za mlade generacije.

Kao “gradovi filma” pored Sarajeva na listu su upisani Valadolid (Španija), Potsdam (Nemačka), Mumbai (Indija) i Welington (Novi Zeland).

Oni su se tako filmskom svetu Uneska priključili gradovima iz Velike Britanije, Makedonije, Južne Koreje, Irske, Poljske, Kine, Italije, Bugarske, Australije i Japana.

Mreža kreativnih gradova Unesko danas ima ukupno 246 gradova.

Od gradova iz našeg regiona na listu je upisano Vranje iz Srbije zbog doprinosa u muzici.

Gradovi članovi koji čine deo ove liste dolaze sa svih kontinenata.

Cilj je da svi gradovi rade na zajedničkoj misiji, a to je stavljanje u fokus svojih urbanističkih razvojnih planova kreativnosti i kreativne ekonomije kako bi gradovi postali sigurni, otporni, uključivi i održivi, u skladu s Agendom Ujedinjenih nacija 2030. za održivi razvoj.

U okviru manifestacije obeležavanja Svetskog dana gradova, Unesko je među 66 gradova uvrstio i Vranje, kao novog člana Mreže kreativnih gradova ove organizacije za oblast muzike, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

Mreža trenutno broji 246 gradova i okuplja članove koji svoj razvoj baziraju na kreativnosti u različitim oblastima: muzika, stari zanati i narodna umetnost, dizajn, film, književnost, digitalna umetnost i gastronomija, a koji postavljaju kulturu u središte svojih razvojnih strategija.

Povodom proslave Svetskog dana gradova, Unesko i zvaničnici iz 24 grada širom sveta mobilisaće različite gradske mreže i organizacije, u čijem je fokusu osim kulture i aktivan pristup inkluziji, odbrani prava, ekonomije i zapošljavanja, kao i aktivnosti u vezi sa otpornošću na klimatske promene.

Proslava će biti prilika za tzv. urbane dijaloge, kao i za prezentovanje gradova koji koriste inovativne digitalne tehnologije u svom društveno – ekonomskom i životnom okruženju.

Kao deo Uneskove Mreže, koja predstavlja laboratoriju ideja i inovativnih praksi, Grad Vranje doprineće postizanju Ciljeva održivog razvoja Agende 2030, kroz kreiranje politika i bazičnih projekata koji promovišu učešće svih zainteresovanih strana, uključujući žene, mlade, kao i ugrožene grupe.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More