Ovo su za život deset najboljih gradova na svetu, a u prvom na listi živi čak 120.000 Srba! (FOTO)

Jedan grad u Evropi drži primat već drugu godinu zaredom

Foto:Printscreen Youtube
294

Nije ni čudo što ljudi sa ovih prostora obožavaju Beč, jer je i ove godine proglašen za najbolje mesto za život.

Britanska kompanija “Ekonomist intellidžens junit” objavila je listu najboljih gradova za život, a Beč se dve godine zaredom našao na prvom mestu, dok se u Kanadi i Austriji nalazi najviše gradova koji su ušli u prvih 10.

Kako bi se pronašli najbolji gradovi za život, uzeto je u obzir nekoliko kategorija poput infrastrukture, javnog saobraćaja, zdravstvenog sistema, kulture…

Beč, Austrija

Beč je osvojio 99,1 poen na osnovu dobrog zdravstva, infrastrukture, kulture, obrazovanja, stabilnosti i zaštite životne sredine. Veoma uređen grad, prelepe arhitekture, sa mnogo sadržaja za najrazličitije _linkafinitete svakako zaslužuje da se nađe na samom vrhu.

View this post on Instagram

#wienna

A post shared by timirluda (@timirluda) on

 

Melburn, Australija

Melburn se sa 98,5 poena našao iza Beča. Za one kojima su zdravstvo i infrastruktura najvažniji, ovaj grad je pravo mesto za njih jer je odneo maksimalni broj poena u ove dve kategorije. I druge kategorije su visoko bodovane, ali ipak ne kao najbolje.

 

Sidnej, Australija

Čak tri australijska grada su se našla među prvih 10, a Sidnej se za samo jedan poen našao iza prvoplasiranog. Grad je dobar u svakoj kategoriji, ali je na uzornom nivou kada se radi o zaštiti životne sredine.

 

Osaka, Japan

Četvrti grad je Osaka. Svi posetioci ovoga grada očarani su ljubaznošću stanovnika ovog japanskog grada. Od svih gradova, ovde stanovništvo uživa najbolje obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i stabilnost.

 

 

Kalgari, Kanada

Kalgari je među kanadskim gradovima najbolji. Ono što ovaj grad najbolje predstavlja u svetu jesu obrazovni sistem, zdravstvo i stabilnost. Ovo je “grad mladih”, noćni život, ali i umetnička ponuda su nešto što ga izdvaja u odnosu na druge gradove.

View this post on Instagram

Amazing photography work from @bennyklau

A post shared by Calgary Insta (@calgaryabinsta) on

 

Vankuver, Kanada

Ovo je šesti grad koji je istraživanje pokazalo kao idealan za život. Vankuver je osvojio 97,3 poena, a posebna zanmljivost su njegove raznovrsne manifestacije.

 

Toronto, Kanada

Sedmo mesto na spisku zauzima Toronto, a u Kanadi on predstavlja treći grad kada se radi o najboljem mestu za život. Jedina kategorija u kojoj je Toronto izgubio poene je infrastruktura, ali je ona loša samo u poređenju sa najboljim gradovima sveta.

View this post on Instagram

Thursday 🍁 @vsnapshot

A post shared by Torontoclx (@torontoclx) on

 

Tokio, Japan

Tokio je u centru pažnje jer svi željno iščekuju olimpijske igre. On deli sedmo mesto sa Torontom, a zdravstvo, obrazovanje i stabilnost su Tokio postavili na ovu poziciju.

 

Kopenhagen, Danska

Bajkoviti grad kao sa razglednice našao se na osmom mestu. Pored Beča, ovo je jedini evropski grad koji se našao na listi. Kopenhagen je od svih kategorija osvojio najviše na polju obrazovanja.

 

Adelejd, Australija

Deluje kao da cela Australija predstavlja najbolje mesto za život. Adelejd je četvrti u Australiji, a deseti na svetu kad se radi o životu, a obrazovni sistem i zdravstvena zaštita su “ponos ovog grada”.

Ovo je mišljenje samo jedne kompanije, a kako biste vi rangirali najbolje gradove sveta?

 

Izvor B92

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More