Italijanski stručnjak na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”: Početak veoma dobrog posla koji ćemo zajedno obaviti

Pixabay
149

Dve lepe vesti iz Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” –prvo, otvoren je Centar za urođene srčane mane odraslih a drugo, timu naših lekara pridružio se uvaženi italijanski stručnjak, profesor dr Alesandro Đamberti sa klinike „San Donato” u Milanu, piše Politika.

On je postao glavni hirurg zadužen za obuku mladih lekara na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”.

Da li će lekari s “Dedinja” prestići nemačke kolege

“Predstavljamo našeg novog saradnika, ali i novi segment rada, odnosno novu organizacionu jedinicu za hirurško lečenje urođenih srčanih mana odraslih. Đamberti je i do sada, zahvaljujući ugovoru sa RFZO, operisao naše pacijente, a sada će ih tim kompleksnim intervencijama podučavati doktor Đamberti ovde na Institutu, ali i na njegovoj klinici u Milanu”, pojasnio je Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”.

Saradnja profesora Đambertija i ove medicinske ustanove a na sreću onih koji imaju urođene srčane mane, počela je pre pet godina.

“Reč je o veoma specifičnim pacijentima kojima su potrebna posebna nega i lečenje. Mislim da ova saradnja predstavlja početak veoma dobrog posla koji ćemo zajedno obaviti i da će većina potreba ovih pacijenata moći da ovde bude zadovoljena. Viđam ovde mlade doktore, i to najbolje doktore koji žele da se dalje razvijaju. Verujem da je naša dužnost da im u tome pomognemo. Srbija nije velika zemlja i nije joj potrebno da ima više ovakvih centara. Dovoljan joj je jedan centar posvećen urođenim srčanim manama gde su angažovani najbolji eksperti i koji ima i odgovarajuće ljudske i ekonomske resurse”, ističe Đamberti.

Centar će, rečeno je, imati svoje prostorije i ljude koji će stalno u njemu raditi.

“To je potpuno nova organizaciona celina, koja je i multidisciplinarna. Jer, tu se neće angažovati samo kardiolozi i hirurzi. Ovde dolaze pacijenti koji imaju problem sa aritmijama, pa zato tu treba imati nekog ko se bavi elektrofiziologijom, srčanom slabošću, potrebni su anesteziolozi, lekari koji savetuju trudnice, a bitno je da tu bude i psiholog, a nadam se u budućnosti i socijalni radnik”, istakla je prof. Aleksandra Nikolić, pomoćnik direktora Institut. Dodala je da je pre jedne decenije prosečan životni vek pacijenata sa urođenom srčanom manom bio 37, a sada je 57 godina.

Statistika inače pokazuje da jedna od 100 novorođenih beba ima neki problem sa srcem ili velikim krvnim sudovima, a da zahvaljujući dijagnostičkim metodama uz pomoć kojih se problem brzo prepozna, više od 85 odsto dece preživi do odrasle dobi. Reč je o rastućem problemu u populaciji pošto se broj pacijenata koji imaju ovaj problem povećava.

“Zadovoljstvo mi je da kažem da se nijedna zdravstvena ustanova u ovom regionu i šire nije toliko internacionalno vezala kroz stručnu i naučnu saradnju sa Evropom i svetom kao što je to Institut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje”. Ovde su prvaci kardiohirurgije iz Slovenije, Austrije, Nemačke, a evo sada i Italije. Nećemo na tome stati, već ćemo do proleća ovde imati čitavu Evropsku uniju u malom, pošto očekujemo i dolazak velikih stručnjaka iz Francuske i Španije”, poručio je prof. dr Milovan Bojić.

Izvor Politika.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More