Ovaj grad u Italiji ima neobičan zahtev za turiste

Wikimedia Commons
125

Filmske kuće u tom gradu snimile su delove ostvarenja Mela Gibsona „Hristovo stradanje“, kao i film „Čudesna žena“. Mesto u kome ljudi žive još od doba neolita, jedan od najstarijih naseljenih gradova na svetu. Italijanski grad Matera ove godine izabran je za evropsku prestonicu kulture, a od 1993. godine nalazi na Uneskovoj listi zaštićene baštine zbog pećina u stenama, poznatih kao „Sasi“.

Smešten na jugu Italije, Matera je grad u istoimenoj pokrajini u regiji Bazilikata. Tokom istorije grad je menjao svoje nazive, ali je jedno od najstarijih kontinuiranih naselja na planeti.

Matera ima oko 60.000 stanovnika, i mnogi meštani žive u kućama svojih predaka koje su napravljene pre više od 9.000 godina.

Gradonačelnik tog mesta je izjavio da ne želi da im dolaze turisti, jer negativno utiču na istoriju grada i njegov antički duh.

Kako bi se na neki način kompenzovala navala turista, u ovoj godini Matera će prodavati propusnice po ceni od 19 evra, sa kojima će gosti postati privremeni stanovnici tog grada.

Njihova obaveza je da ostave poneki svoj lični predmet, od kojih će grad napraviti izložbu na kraju godine.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More