U Rusiji stupio na snagu zakon koji uvodi veću kontrolu interneta, evo šta to znači

FOTO: PIxabay
116

Zakon koji uvodi veću kontrolu na internetu stupio je na snagu u Rusiji, uprkos zabrinutosti da bi ga vlada mogla koristiti da utiša svoje kritičare.

U teoriji, zakon o “suverenom internetu” daje zvaničnicima široka ovlašćenja za ograničavanje saobraćaja na ruskom internetu, pise BBC.

Kremlj tvrdi da će zakon poboljšati sajber bezbednost, a da korisnici neće primetiti nikakve promene.

Kritičari se, pak, plaše da će Kremlj pokušati da stvori internet “fajervol” (zaštitni zid koji kontroliše protok podataka) sličan onome u Kini.

Stručnjaci kažu da je nejasno kako se zakonska ovlašćenja mogu koristiti ili koliko se efikasno mogu primeniti, s obzirom na tehnološke izazove i velike troškove.

Kremlju zakon pruža mogućnost da u hitnim slučajevima isključi veze unutar Rusije ili sa svetskim vebom. Na vladi je da odluči šta predstavlja pretnju i koje akcije treba preduzeti.

Zakonom se od dobavljača internetskih usluga traži da instaliraju mrežnu opremu koja može da identifikuje izvor prometa i filtrira sadržaj. U praksi će to omogućiti nadzorniku telekomunikacija “Roskomnadzor” da bude efikasniji u blokiranju sajtova.

Rusija pokušava da usmeri veb promet i podatke u zemlji kroz tačke pod kontrolom države, smanjujući oslanjanje na strane servere nad kojima ima manju kontrolu. Pristalice ovog poteza kažu da je to zaštita sistema od napada iz inostranstva.

Američka obaveštajna služba saopštila je da je Rusija koristila internet da bi se mešala u američke predsedničke izbore 2016. godine, što Moskva negira.

U martu su hiljade ljudi protestovale u Moskvi protiv ovog zakona

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More