Fratini objasnio o kakvoj se nagradi za mir radi

FOTO: Printscreen/YouTube/snsbogatic
524

BEOGRAD – Bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini odbacio je danas kao „lažne vesti“ medijske navode da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić platio kako bi dobio venecijansku nagradu za mir „Zlatni lav“.

Fratini je dodao da su „lažne vesti te koje se prave za novac, kako bi se diskreditovali politički protivnici“.

„Nikakve lažne vesti, međutim, ne mogu da diskredituju ulogu predsednika Vučića, ni ulogu istorijske nagrade Zlatni lav iz Venecije, koja je ustanovljena pre više godina“, rekao je Fratini za Tanjug.

On je tako reagovao na pisanje lista „Danas“ da je venecijanska nagrada za mir „Zlatni lav“, čiji je Vučić ovogodišnji dobitnik, jedna od onih za koju „zli jezici“ kažu da organizatori ponude određenu svotu novca, koju onda potencijalni dobitnici onda mogu da prihvate ili odbiju.

Bivši sef italijanske diplomatije skrenuo je pažnju i na to da je dodela nagrade, koju je u ime Vučića preuzeo ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić, održana u prostorijama koje pripadaju italijanskoj vojsci, koja se, naglasio je, vaoma pažljivo odnosi prema tome ko i šta organizuje.

„Tako da se ne može ni zamisliti da neko kao što je predsednik zemlje da novac kako bi dobio ovakvu vrstu nagrade ili bilo kakvu vrstu nagrade“, kazao je on.

„U našem slučaju, predlog je dat kako bi se priznala uloga predsednika Vučića u pomirenju i stabilizaciji celog Balkana. Tako da nema nikakve veze sa svim lažnim vestima koje su se pojavile“, rekao je Fratini.

On je rekao da je tačno da je reč o tek drugoj dodeli „Zlatnog lava“ za mir, a zabuna da nagrada za mir postoji 70 godina, kako su preneli pojedini mediji, nastala je jer je reč o istom zvaničnom simbolu, venecijanskom brendu, odnosno venecijanskoj nagradi, ustanovljenoj pre više godina.

„Ovo je zvaničan brend, zvaničan simbol, jer su organizatori isti kao organizatori koji godinama organizuju istorijsku i dobro poznatu venecijansku nagradu. To je druga dodela, jer smo, pored dodele nagrada za film i umetnosti, pre dve godine odlučili da dodamo nagradu koja ima plemeniti cilj – mir i pomirenje“, rekao je Fratini.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More