Beograd: Švedski ambasador rado posećuje Narodno pozorište, u goste stiže i predstava iz Stokholoma

Foto/Printscreen/You Tube
111

Predstavom “Jedna švedska letnja noć” nastalom po delu Erlana Jozefsona u režiji Erika Stube u subotu uveče na Velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta predstaviće se Kraljevsko dramsko pozorište Dramaten iz Stokholma.

U predstavi igraju Erik En, Nina Feks, Torkel Peteršon, Lena Endre, Maria Soloma i Tomas Hanson.

Reditelj predstave Erik Stube napomenuo je da se Jozefson u ovom intrigantnom komadu bavi snimanjem poslednjeg filma Andreja Tarkovskog “Žrtva” na ostrvu Gotland 1985. godine.

“Jozefson na nežan i duhovit način opisuje susret ruskog režisera i švedskih glumaca. Dok glumačka i autorska ekipa jedne letnje noći nestrpljivo iščekuje taj susret, njihovo viđenje drame, života, jezika i umetnosti biva dovedeno u pitanje”, kazao je Stube.

Dodao je da je satom predstavom gostovao vrlo često u inostranstvu, što, kako kaže, nimalo nije slučajno.

“Ova predstava problematizuje susret i sudar kultura. One stvaraju konflikt, ali istovremeno i obogaćuju jedna drugu. Jozefson je napisao dramu koja je u konfliktu sa švedskom organizovanom stvarnošću. Kroz opis Tarkovskog pisac govori i o sebi, ali istovremeno portretiše velikana koji je došao u Švedsku da snimi ostvarenje koje bi imalo šmek Bergmanovkih filmova”, kazao je Stube i dodao da je u tom momentu dobio Bargmanov tim i glumce.

“Za Bergmana, Tarkovski je bio najveći, i između ostalog o tome je ova predstava. Pored svega, Bergman nije želeo da se susretne s Tarkovskim”, kazao je Stube.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin kazao je da rado sa porodicom dolazi u beogradsko Narodno pozorište gde je video sjajne predstave.

“Dramaten je deo našeg nacionalnog identiteta i veoma sam ponosan što će igrati predstavu u Narodnom pozorištu koje je simbol srpske kulture. Kultura je veoma važna za napredovanje svake države i razvijanje društva”, kazao je Lundin.

Ivana Vujić, direktorka Narodnog pozorišta, poželela je dobrodošlicu gostima iz Švedske i naglasila da je međunarodna saradnja i povezivanje s vrhunskim pozorištima širom Evrope jedan od prioriteta delovanja nacionalnog teatra.

“Naša publika zaslužuje da vidi najbolje predstave iz čitave Evrope i s nestrpljenjem očekujemo gostovanje naših prijatelja iz Švedske”, kazala je Vujićeva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More