Stejt department: Srbija ojačala napore u borbi protiv terorizma

118

Stejt department u godišnjem izveštaju o borbi protiv terorizma u 2018. godini ocenio je da je Srbija ojačala napore u borbi protiv terorizma, nastavila saradnju sa međunarodnim partnerima kao i da je članica globalne Koalicije za borbu protiv Islamske države.

U Srbiji 2018. nije bilo terorističkih napada i zabeležen je mali broj regrutovanja od strane Islamske države, navodi Stejt department u delu izveštaja posvećnom Srbiji u kome se navodi da kao glavne terorističke pretnje ostaju potencijalni transfer novca i oružja kroz region, povratak stranih boraca, revitalizacija terorističih ideologija i prilike za samoradikalizaciju.

U izveštaju se dodaje da su “neiskustvo i unutrašnje birokratske prepreke” ograničile doprinos Srbije globalnoj koaliciji, prenosi Glas Amerike.

Konstatuje se da su nadležne službe napredovale, ali da im je i dalje potrebno poboljšanje u radu.

U izveštaju se navodi i da sistem za kontrolu vozila i putnika na granici funkcioniše, ali da centralizacija podataka ide sporo.

Srbija zakonski zabranjuje učešće u oružanim sukobima u drugoj zemlji, u skladu sa rezolucijom 2178 Saveta bezbednosti UN, ali, kako piše u izveštaju, još nije razvila potrebne sisteme za prikupljanje podataka o putnicima.

Kako se podseća, u Srbiji su na snagu stupili Zakon o zamrzavanju imovine i sprečavanja terorizma i Zakon o sprečavanju pranja novca, koji usklađuju srpsko zakonodavstvo sa međunarodnim standardima.

U izveštaju se, takođe, podseća da u Srbiji još nije imenovan nacionalni koordinator za borbu protiv ekstremizma.

U delu posvećenom Kosovu, Stejt department podseća da je više od 400 muškaraca, žena i dece sa Kosova putovalo u Siriju i Irak kako bi se pridružili Islamskoj državi, kao i da je oko 70 tih građana izgubilo život.

Oko 130 građana sa Kosova se vratilo na Kosovo, dok je oko 200 njih ostalo u zoni konflikta, navodi se u izveštaju.

“Bezbednost i politička situacija na severu Kosova nastavljali su da ograničavaju sposobnost vlade da sprovodi izvršnu vlast u tom regionu, iako je vlada uspešno integrisala srpske sudije, tužioce i zaposlene u kosovske pravosudne institucije u oktobru 2017, proširujući pravosudnu vlast i pristup građana pravosudnim organima”, ocenjuje se u izveštaju Stejt deprtmenta.

Dodaje se “da na Kosovu nije bilo izveštaja o terorističkim incidenatima 2018. godine”.

Vlada u Prištini nastavila je da, kako ocenjuje Stejt department, tokom 2018. demonstrira političku volju da se bori protiv terorističkih pretnji, izmenama zakona i jačanjem bezbednosti na granicama, uz značajnu podršku SAD.

U efikasnom rukovođenju slučajevima terorizma vlasti u Prištini tokom 2018. ometalo je ograničeno iskustvo i resursi, navodi se u godišnjem izveštaju Stejt departmenta.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More