Prvi kulinarski eksperiment u svemiru: Astronautima poslata mikrotalasna pećnica i sastojci za kolače

Foto/Pixabay
278

Mikrotalasna pećnica poslata je na Međunarodnu svemirsku stanicu (IŠ) kako bi astronauti mogli da sprovedu eksperiment s kolačima, prenosi BBC.

Teretna kapsula je sa specijalnom “svemirskom mikrotalasnom” i sastojcima za kolače lansirana u subotu iz američke savezne države Virdžinije.

Astronauti bi trebalo da testiraju kako visoke temperature i nulta gravitacija utiču na oblik i konzistenciju kolača. Biće to prvo pečenje kolača u svemiru, navodi BBC.

Hotelski lanac Hilton Double Tree, koji je obezbedio sastojke, saopštio je da bi taj “istorijski kulinarski eksperiment” trebalo da u dugotrajne boravke u svemiru unese “dašak doma”.

Kapsula Signus ponela je još neobične opreme, uključujuci delove sportskih automobila i prsluk za zaštitu od radijacije.

Astronauti će na IŠ-u testirati udobnost prsluka, a italijanski proizvođac automobila Lamborgini poslao je uzorke karbonskih vlakana kako bi se utvrdilo kako na njih utiče direktno svemirsko zračenje.

Kapsula teška 3.700 kilograma trebalo bi da na IŠ stigne u ponedeljak.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More