Mreža za restituciju: Tražite imovinu, ne verujte u bajke i šarene laže

Treće odlaganje isplate odštete

FOTO: Pixabay
492

Kako je za N1 rekao Mile Antić iz Mreže za restituciju isplata neće početi ni tada i poziva građane da prihvate samo vraćanje imovine u naturi.

Antić je na televiziji N1 rekao da je krajnje vreme da Vlada Srbije i ista Narodna skupština koja je 1958. usvojila Zakon o nacionalizacije, prestanu da maltretiraju građane sa isplatom odštete i omoguće vraćanje imovine u naturi.

“Treće odlaganje isplate odštete nije ništa drugo nego kontinuitet sa zakonom Edvarda Kardelja i Josipa Broza Tita. Tada je takođe isplaćivana u obveznicama simbolična naknada”, podsetio je Antić za N1.

Rekao je i da je Mreža za restituciju uputila inicijativu Ministarstvu finansija da se uopšte ne bavi isplatom odštete koja je, prema njihovoj oceni, neprimenjiva.

“I za tri godine neće biti lako utvrditi taj koenficijent”, uveren je Antić koji upozorava da se država, s druge strane, pravi da ne vidi koliko državne imovine ima.

Naime, Mreža za restituciju istovremeno kritikuje i izmene Zakona o javnoj svojini, jer će korisnicima državne imovine omogućiti da tu imovinu praktično dobiju na poklon.

“Krugovi u Ministarstvu finansija koji su došli iz Agencije za privatizaciju gde su učestvovali u – kako ih je predsednik sam nazvao – pljačkaškim privatizacijama, izgurali su da se imovina prebaci na lokalne samouprave i javna preduzeća – da postane njihova imovina”, objasnio je Antić na TV N1.

Na pitanje kako su javna svojina i restitucija povezane, Antić je rekao da državna svojina nije pala s neba već da je, kako se izrazio, sinonim za otetu imovinu.

Stoga je građane koji potražuju oduzetu imovinu pozvao da ne prihvataju isplatu odštete, već da isključivo traže imovinu u naturi.

“Ne čekajte, ne verujte u bajke i šarene laže! Tražite imovinu! Kad se poklanja investitorima, što se ne bi vratilo kroz kompenzaciju”, upitao je Antić istovremeno ističući da restitucija nije opterećenje za budžet, već da državi, naprotiv, obezbeđuje nove prihode.

“Restitucija je vid privatizacije koja vam daje poreskog obveznika koji će donositi prihode i teško će otići u bankrot, ako zna kako tu imovinu da očuva i umnožava, kao što su to činili naši preci”, poručio je Antić.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More