Nemački pravnik i savetnik gradonačelnika Hamburga ostavio legat Adligatu

Youtube printscreen
157

Karl-Hajnc Grosman (1927 – 2017), uticajni nemački pravnik i dugogodišnji savetnik gradonačelnika Hamburga, jedan od osnivača slavnog Kanala 3 Severnonemačkog radija, izrazio je u svojoj poslednjoj volji želju da se njegov legat – vredna zbirka knjiga i filatelije, posle njegove smrti nađe u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” u Beogradu.

Posle dve godine sudskih procesa izvršilac njegove poslednje volje, hamburški ljubitelj knjige i umetnik Stefan Fink realizovao je ovu Gtrosmanovu želju u delo.

Donacija je stigla u Beograd, a predsednik Adligata Viktor Lazić kaže da je reč o “stanu punom knjiga”, odnosno o više hiljada publikacija.

Grosman je Adligatu zaveštao i vrednu zbirku nemačke filatelije, nekih pedesetak albuma koje je sakupljao tokom celog života.

Grosman je bio izuzetno aktivan u Socijaldemokratskoj partiji Vilija Branta, a po političkoj liniji bio je blizak sa Nobelovcem Ginterom Grasom koji je živeo u obližnjem gradu Libeku, pa se u biblioteci koja je upravo stigla u Beograd nalazi čitava zbirka Grasovih prvih i retkih izdanja i knjiga sa posvetama slavnog Nobelovca.

Tu su i kvalitetne zbirke knjiga o Hamburgu i Socijaldemokratskoj partiji Nemačke. U donaciji se nalaze i Grosmanovi dnevnici iz 1999. godine.

Predsednik Adligata je bio iznenađen kada je saznao za ovu donaciju, a posebno da se povodom poslednje volje tako značajnog Nemca vode sporovi u Hamburgu upravo zbog njegovog zaveštanja Adligatu.

“Gospodina Grosmana nikada nisam upoznao, niti je on imao prilike da poseti Adligat. O našem udruženju čitao je i slušao u nemačkim medijima. Dugo je Adligat bio poznatiji u Nemačkoj nego u Srbiji, zbog legata Petera Urbana, najznačajnijeg nemačkog prevodioca za slovenske jezike sa jednom od najboljih privatnih zbirki knjiga o Čehovu na celom svetu, koja je 2015. godine došla u Adligat”, kaže Lazić.

Dodaje da je garanciju da je Adligat prava adresa Grosmanu pružila novinarka Frankfurter Algemajne Cajtunga Brigita van Kan.

“Ona je provela celu radnu nedelju u Adligatu prateći naše svakodnevne aktivnosti da bi potom uradila više značajnih reportaža o Adligatu za nemačke medije a zatim i tražila da postane članica našeg udruženja. Zbog predanosti našoj instituciji postala je zvanična zastupnica, ambasadorka Adligata u Nemačkoj”, objašnjava Lazić.

Udruženje Adligat, u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, osnovao je razgranatu mrežu prijatelja i zvaničnih zastupnika udruženja širom sveta.

“Zvanične ambasadore udruženja imamo u dvanaest država na tri kontinenta. Svaki Adligatov ambasador ujedno je veliki prijatelj Srbije”, dodaje Lazić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More