EXPO Sajam u Šangaju: Učestvuju i privrednici iz 20 kompanija iz Srbije u srpskom ekonomskom paviljonu

(AP Photo/Ng Han Guan)
307

U Šangaju je otvoren Drugi kineski međunarodni sajam uvoza EXPO, na kojem se predstavlja i Srbija, a delegaciju naše zemlje predvodi premijerka Ana Brnabić.

Brnabić se obratila na ceremoniji svečanog otvaranja, uz predsednika Kine Si Ðinpinga, Francuske Emanuela Makrona, grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i premijera Jamajke Endrua Holmesa.

Neposredno pre zvaničnog otvaranja, kasno noćas po srednjeevropskom vremenu, Si je, kao domaćin skupa, dočekao lidere delegacija, među njima i srpsku premijerku.

Sajam je ove godine okupio oko 150 zemalja i regiona, kao i predstavnike međunarodnih organizacija, uz 3.000 kompanija koje će se predstaviti na 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Među njima su i kompanije iz Srbije, njih oko 20, a privrednici će se predstaviti na srpskom ekonomskom paviljonu.

Na sajmu se očekuje učešće nekoliko stotina hiljada profesionalnih kupaca iz Kine i celog sveta.

Domaćini veruju da će Sajam, održan prvi put prošle godine, u narednom periodu beležiti sve veće uspehe i ističu da će pojedini proizvodi i inovacije po prvi put biti predstavljeni upravo na ovom EXPO Sajmu.

Kineski predsednik Si Ðinping zvanično je proglasio sajam otvorenim i poželeo dobrodošlicu gostima iz celog sveta.

Kako je rekao, pre godinu dana na tom istom mestu, održan je prvi EXPO Sajam, koji je bio veoma uspešan, ali su domaćini srećni što je ove godine više gostiju nego 2018.

On je istakao da je ekonomska globalizacija je istorijski trend, koji ništa ne može zaustaviti.

Zato, poručio je Si, svi moraju da ulože dodatne napore u unapređenje saradnje na globalnom nivou, jer se izazovi ne mogu rešavati pojedinačno.

“Moramo da ojačamo mehanizme međunarodne saradnje. Moramo da radimo zajedno na unapređenju ekonomske saradnje, jer su zemlje povezane i integracija ekonomije danas je imperativ”, poručio je Si.

On je rekao da je važno da postoji međusobno razumevanje, da se ljudi povezuju, a da se sprečavaju ratovi, protekcionizam i unilateralizam.

Ukazao je i na značaj inovacija i nauke za dalji razvoj tehnologije i privrede, te naveo da je važna izgradnja otvorenog sveta, zasnovanog na principima UN, koji će doneti dobrobit svima.

Si je poručio da je Kina otvorila svoja vrata ka svetu i da će nastaviti u pravcu otvaranja svog tržišta.

Podsetio je da je Kina najmnogoljudnina zemlja na svetu, što znači da je potencijal njenog tržišta ogroman.

“Verujem u dalji napredak i razvoj kineske ekonomije”, rekao je Si.

Da je međunarodna saradnja potrebna, saglasan je i predsednik Francuske Emanuel Makron, koji je posebno istakao značaj izgradnje poverenja između država.

To je, kako je rekao, posebno važno za odnose Kine i Evropske unije, koje, kaže, treba da izgrade poverenje kroz dijalog i saradnju.

Izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje Sajmu u Šangaju, jer je time, navodi, ispunio obećanje dato kineskom predsedniku da će doći ove godine na EXPO, te dodao da se nastavlja dijalog započet prošle godine, u cilju povezivanja Kine i Evrope.

Makron je dodao da je otvaranje Kine prema svetu velika šansa za tu zemlju, ali i za Evropu.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis istakao je da prisustvo Grčke na Sajmu EXPO dokazuje da ta zemlja pridaje veliki značaj saradnji sa Kinom.

Odnosi Grčke i Kine, dodao je, nisu novi, već traju decenijama i postaju sve jači, uz veliko poštovanje koje dve zemlje međusobno gaje, kao dve antičke kulture.

Micotakis je rekao da je zahvaljujući geografiji, Grčka uvek bila otvorena prema svetu, te da je, kao i Kina, pomorska zemlja.

U tom smislu, pomenuo je da je grčka luka Pirej važna veza između istoka i Evrope.

“Ekonomska kriza u Grčkoj bila je tragedija, ali kao i u svakoj grčkoj tragediji, na kraju dolazi katarza. Izašli smo iz krize pragmatičniji nego što smo bili”, rekao je Micotakis.

Premijer Jamajke Andrej Holmes rekao je da ta zemlja čeni mogućnost da se predstavi na Sajmu EXPO, koji otvara vrata za proizvode sa Jamajke za tržište Kine, ali i drugih zemalja.

Otvaranje Sajma, u zgradi Šangaj EXPO u, pratio je veliki broj novinara iz Kine i sveta.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More