Berlin: Na prelazu “Ček point Čarli” vlasti zabranile nošenje američke unforme i slikanje sa turistima

171

Gradske vlasti Berlina zabranile su lokalnim izvođačima da nose američke vojne uniforme na ček pointu Čarli, čuvenom hladnoratovskom prelazu između istočnog i zapadnog dela nemačke prestonice, nakon što je otkriveno da glumci iskorišćavaju turiste tražeći novac za fotografisanje.

Ček point Čarli bio je jedini prelaz za strance i savezničke trupe tokom podele Berlina.

Istočni i Zapadni Berlin bili su podeljeni Berlinskim zidom od 1961. do 1989. godine.

Zabrana je usledila na tridesetogodišnjicu pada Berlinskog zida, sagrađenog da spreči stanovnike komunističke Istočne Nemačke da pobegnu na zapad.

Vlast berlinske četvrti Mite oduzela je dozvolu za nastup grupi poznatoj kao Dens Fektori, piše nemački list Bild, prenosi BBC na srpskom.

Glumci tvrde da su prihvatali samo dobrovoljni prilog koji bi im turisti dali za poziranje na fotografiji i pečatiranje pasoša.

Tajnom akcijom policajaca prerušenih u turiste otkriveno je, međutim, da su glumci tražili četiri evra za te usluge i verbalno zlostavljali one koji su odbijali da plate.

Grupe koje u Berlinu žele da naplaćuju takve aktivnosti zahtevaju posebnu dozvolu.

Glumci odeveni u uniforme američkih vojnika nalaze se na ček pointu Čarli poslednjih 20 godina i rade u smenama kako bi pozirali sa turistima.

Ipak, mnogi stanovnici Berlina nisu zadovoljni “diznifikacijom” lokaliteta, gde se kao suveniri mogu kupiti sovjetske šubare, gas maske i parčići berlinskog zida.

Ovaj potez podseća na onaj iz 2015. godine, kada je vlast u Rimu zabranila ljudima koji odevenim u rimske vojnike, zajedno sa vozačima rikši i tapkarošima, da se pojavljuju kod Koloseuma, Forama i ostalih turističkih lokaliteta.

Ček point Čarli ovaj naziv nosi po slovu C u NATO vojnoj abecedi, a ostala dva prelaza su se zvala Alfa i Bravo.

Postao je simbol Hladnog rata i podeljenog grada, a posle pada Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke jedna je od glavnih turističkih atrakcija.

Rušenje betonske tvrđave Hladnog rata: “Mi Srbi smo komade Berlinskog zida odneli sa sobom kao uspomenu na granicu dve Nemačke”

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More