Beč: Kako se dementne osobe snalaze u javnom prevozu?

© Wiener Linien/ Johannes Zinner /Helmer
87

Bečki gradski prevoznik „Wiener Linien“ je zajedno sa Bečkim univerzitetom, Kancelarijom za održivu kompetenciju i društvom „Caritas Socialis“ dve i po godine istraživao na temu dementnih osoba u javnom prevozu. Tokom istraživanja intervjuisani su stručnjaci, vršena ispitivanja i organizovane radionice sa dementnim ljudima.

Centralno pitanje je bilo, kako se kreću ljudi sa demencijom u javnom prevozu? Iz dobijenih rezultata izvedene su prve preporuke za buduće delovanje.

© Wiener Linien/ Johannes Zinner /Helmer

Studija je jasno pokazala da je sloboda kretanja bez prepreka u „Bečkim linijama“ veoma visoka. Kao preporuke su navedene usluge aplikacije „WienMobil App“ koja prikazuje putanje za sva prevozna sredstva u gradu: gradski prevoz, bicikl, carsharing-auto, taksi ili pešice. Takođe preporučuje se dodatna obuka zaposlenih u ophođenju sa ljudima koji nemaju orijentaciju.

U Beču je prilaz svim metro-stanicama i kod 95% stanica tramvaja i autobusa omogućen liftovima i dizalicama, 100% svih metro-vozova i autobusa kao i 66% tramvaja su niskopodni. Svake godine se stari tramvaji zamenjuju novim.

Prilikom zastoja ili kašnjenja u upotrebi je akustični razglas koji dementnim osobama olakšava snalaženje u prevozu. Takođe putem internet-stranice, društvenih mreža, aplikacija i oglasnih tabli pružaju se informacije o dolascima, aktuelnim kašnjenjima ili zastoju.

Bečki gradski prevoznik takođe nudi specijalne rute za slepe i slabovide putnike
na strani: http://www.wl-barrierefrei.at/

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More