Stručni saveti o zdravlju: Uvedena besplatna info-linija u celoj Austriji

Pixabay
180

Besplatna linija 1450 na kojoj se može dobiti brza pomoć ukoliko građani imaju zdravstvenih problema, od ponedeljka je dostupna u svim austrijskim pokrajinama, piše dijaspora.tv.

Po ugledu na ostale evropske zemlje kao što su Velika Britanija, Danska i Švajcarska, pre godinu i po dana, u nekoliko austrijskih pokrajina je uveden besplatan info-telefon 1450, koji je dostupan sedam dana u nedelji i 24 časa dnevno. Građani putem ovog telefonskog broja mogu dobiti besplatne savete u vezi sa svojim zdravljem i zdravstvenim dilemama i problemima.

Od 7. aprila 2017. godine na telefonskoj liniji 1450 u Beču, Donjoj Austriji i Vorarlbergu stoje na usluzi specijalno obučeni i kvalifikovani medicinski radnici koji, na osnovu pitanja, procenjuje hitnost poziva i daju ključne savete. Pored toga savetuju građane u koju se zdravstvenu ustanovu ili najbližu ambulantu trebaju uputiti.

Tokom ove godine, neke austrijske pokrajine su se pridružile projektu, a Salzburg i Koruška su poslednje uključene od ponedeljka 4. novembra 2019. godine i zdravstvena linija 1450 funkcioniše na čitavoj teritoriji Austrije.

Ovako funkcioniše zdravstvena linija 1450
– Imate zaista zdravstveni problem koji Vas uznemirava
– Pozovite broj 1450 sa svog mobilnog ili fiksnog telefona
– Odgovore na vaša pitanja, putem telefona, daće Vam stručno medicinsko osoblje, kao i odgovarajući savet
– Ne brinite: Ukoliko je Vaš problem akutne prirode, odmah će Vam poslati hitnu pomoć, sa i bez lekara
– Servis besplatni saveti na telefonu 1450 ne koštaju ništa. Plaćate samo telefonske impulse koji su predviđeni u vašem tarifnom paketu

Najčešći razlozi za poziv
U prvoj godini projekta bilo je oko 31.500 poziva. Najčešći razlozi su bili bol u stomaku, povrede, ujedi insekata, povraćanje, bol u leđima i dijareja. U oko 1.500 slučajeva, građani su prosleđeni direktno na stručnu spasilačku službu ili hitnu pomoć, a oko 1.400 poziva je upućeno na lekarsku službu. Saveti za samostalno lečenje dati su u oko 1.000 slučajeva.
18 odsto građana je izjavilo da bi bez ove usluge otišli ​​u bolnicu ili bi sigurno pozvali hitnu pomoć.

Više informacija na zvaničnoj internet stranici Telefon 1450- Besplatni saveti u vezi zdravlja.

Izvor dijaspora.tv
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More