Ministar Vukosavljević posetio Srpsku teoretsku gimnaziju “Dositej Obradović” u Temišvaru

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULUTURE I INFORMISANJA
86

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u društvu generalnog konzula Srbije u Rumuniji Vladana Tadića i predsednika Saveza Srba u Rumuniji Ognjana Krstića, posetio je Srpsku teoretsku gimnaziju “Dositej Obradović” u Temišvaru, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Vukosavljević je razgovarao sa direktorom škole Jadranom Klanicom o tekućim aktivnostima i planovima gimnazije, kao i o konkretnim koracima koje Ministarstvo kulture i informisanja može da preduzme kako bi pomoglo rad ustanove od velike važnosti za naš narod u Rumuniji, poput predstavljanja akcije “Negujmo srpski jezik” i doniranja knjiga školskoj biblioteci.

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULUTURE I INFORMISANJA

Vukosavljević je uručio školi majice i plakate akcije “Negujmo srpski jezik”, kao i ediciju knjiga “Prvi svetski rat u srpskoj književnosti” .

Nastava na srpskom jeziku u Rumuniji ima tradiciju dugu skoro dva i po veka, temelji ove gimnazije postavljeni su 1934. godine, a do tada se nastava odvijala u gimnaziji koja je uglavnom bila deo drugih gimnazija.

Od 1990. godine ova gimnazija počinje da radi kao samostalna škola i zauzima posebno mesto u očuvanju jezika naše manjine u toj zemlji.

Gimnazija ima danas, pored pripremnog odeljenja, po jedno odeljenje od 1. do 8. razreda i po dva od 9. do 12. razreda, filološki i matematičko- informatički smer.

Škola broji 178 učenika i predstavlja jedan od ključnih činilaca u očuvanju srpske kulture u Rumuniji.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More