Najpoznatiji pogrebnik na Balkanu Drnda organizovao jubilarnu “Grobarijadu” (FOTO)

Foto: PrintScreen/TV Prva
183

“Dabogda te Drnda provozao!” moderna je kletva požarevačkog kraja, a odnosi se na Radišu Mihajlovića Drndu, najpoznatijeg pogrebnika na Balkanu.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Drnda je od grobarskog posla bukvalno napravio imperiju, i sada, kako bi proslavio odlazak u penziju i 25 godina rada firme, preuzeo je na sebe da bude domaćin 10. Grobarijade, piše Blic.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Kada vidite crne udovice, sanduke i grobare,  pomislili biste da ste došli na sahranu. Oni, međutim, koji u ovo vreme u Požarevac dolaze godinama unazad kažu da je to “nešto nezamislivo, nešto što samo Drnda može da organizuje”, piše TV Prva.

Foto: PrintScreen/TV Prva

A gosti su uživali u specijalnom jelovniku sastavljenom po ugledu na film “Maratonci trče počasni krug” pa se tako na trpezi našlo i Pantelijino pečenje.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Ovo je treća požarevačka „Grobarijada“ na kojoj je on bio domaćin, a prethodne dve bile su u „Jataganu“ i „Kumu“. Kako nam je rekao Mihajlović, ovom proslavom on je obeležio 25 godina rada svoje firme i svoj odlazak u zasluženu penziju.

“Planiram da uživam u penziji i da putujem, a posao prepuštam svom sinu Milanu. Moja supruga Ljiljana Ristić i ja imaćemo savetodavnu ulogu. I moja ćerka bavi se pogrebnim poslom, ali u Nemačkoj i sa njenom firmom uspešno sarađujemo”, rekao je Mihajlović, piše Danas.

Na „Grobarijadu“ je došlo oko 250 gostiju iz Srbije i republika  bivše Jugoslavije,  iz Rumunije, Bugarske i Italije, kao i brojni mediji iz Srbije i okruženja.

Ispred restorana „Vitez“ bile su postavljene kočije iz tridesetih godina prošlog veka, ali i najmoderniji „mercedes“, da se vidi kako su se nekad prevozili pokojnici, a kako se to danas čini. Prema rečima Mihajlovića, porodice pokojnika najviše traže „mercedes“, naročito od kako je u njemu dovezao telo nekadašnjeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića.

Goste su na ulazu dočekivale hostese u crnoj odeći i raspoređivali ih za stolove koji su bili u crno-crvenoj boji. Na posluženju su bili slatkiši u obliku lobanja i vampirskih zuba i čips u vidu krila šišmiša, a delili su se i prigodni suveniri, privesci, upaljači i olovke.

Na ulazu je koktel majstor Dejan Jevremović služio koktele „Devičanska krv“, „Drakulin mozak“, „Vampirski koktel“, a najviše se tražio koktel od vina Save Savanovića, najpoznatijeg srpskog vampira.

U sali je svirao orkestar iz Smoljinca, a najomiljenije bilo je „grobarsko kolo“, od kojih je, prvo u nizu, poveo domaćin sa suprugom.

Među gostima je bio i Dalibor Duspara iz pogrebnog preduzeća „Lovrinac“ iz Splita, koji je prvi put na „Grobarijadi“ i koji je oduševljen slavljem i gostoljubivošću domaćina. Tu je bio i Jakob Škarin iz pogrebnog preduzeća „Čempres“ iz Šibenika, takođe oduševljen prijemom.

„Nadamo se da će neko od narednih slavlja pogrebnika biti održano i u Hrvatskoj“, rekli su nam Duspara i Škarin. Oni su dodali da je posao pogrebnika izuzetno težak i da moraju da isključe emocije, jer drugačije ne bi mogli da se bave njime.

Na proslavi je Mihajlović održao emotivni govor, opraštajući se od svog životnog poziva. On je uručio simbolični ključ firme svom sinu Milanu i poželeo mu da ga nadmaši u budućem poslovanju.

Ključ je uručio i ćerki Sanji i zetu iz Nemačke, uz želju da ona i brat i dalje uspešno sarađuju. Zatim je Mihajlović glogov kolac, koji simbolnično predstavlja „Grobarijadu“, predao domaćinu naredne proslave – Ivanu Stanisavljeviću, vlasniku pogrebnog preduzeća „Had“ iz Niša.

Za goste je poslužena bogata gozba, na kojoj je meni bio sastavljen od jela nazvanih po junacima poznatog domaćeg filma Dušana Kovačevića „Maratonci trče počasni krug“. Služeno je Đenkino predjelo, Mirkova čorba, roštilj Bili Pitona, Pantelijino pečenje i Aksentijeva salata. Na kraju gozbe izneta je „Kristinina torta“, teška 60 kilograma, u obliku mrtvačkog sanduka.

„Partizanovo veče“

Neki od gostiju šalili su se da je ova „Grobarijada“ trebalo da se  zove „Partizanovo veče“, jer su navijači ovog kluba poznati kao  „grobari“. Duspara iz Splita rekao je da je nekad bio vatreni navijač  „Partizana“, i da je plakao kad je poginuo centarfor ovog kluba,  Dragan Mance, 1985. godine. On kaže da i danas ceni ovaj klub, ali  navija za splitski „Hajduk“

Kremacija Mihajlović je rekao da bi rado uveo kremaciju umesto klasične sahrane,  li da je za to kod nas još uvek rano, zbog predrasuda i vere. Gosti  iz Hvatske rekli su da u unutrašnjosti njihove zemlje 80 odsto su  klasične sahrane a 20 odsto kremacije, a u Zagrebu obratno, jer im je  tako jeftinije.

Poklon

Domaćin je od svojih gostiju primao i poklone. Među njima  najzanimljiviji bio je poklon od kolege iz pogrebnog preduzeća „Lapa“  iz Loznice, koji je bio u obliku mrtvačkog sanduka, a u njemu je bilo  vino sa etiketom u vidu umrlice, na kojoj je pisalo „Šardone Kovačević“.

Renome

Pogrebno preduzeće „Drnda internacional“ osnovano je 1994. godine i  vremenom je postalo poznato širom Srbije, ali i van njenih granica. „Mislim da je naša firma odavno prevazišla i našu zemlju i region, jer  poslujemo ne samo na evropskom, već i na svetskom nivou“, rekao je  Mihajlović.

Izvor Blic TV Prva Danas
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More