Potvrđeno, francuska Vlada neće povećati takse na gorivo (FOTO)

Od 17. novembra traju protesti

Foto: Tanjug/ AP Photo/Bob Edme
443

PARIZ – Vlada suspenduje povećanje poreza na gorivo na šest meseci i tarife za gas i struju se neće podizati tokom zime, objavio je danas francuski premijer Eduar Filip, potvrdivši raniju najavu da će uvesti te mere kako bi se stišale tenzije zbog nezadovoljstva pokreta „Žutih prsluka“.

„Ni jedna taksa ne zaslužuje da dovede u opasnost jedinstvo nacije“, rekao je Filip u televizijskom obraćanju i dodao da je „trebalo biti gluv i ne čuti bes“ Francuza.

Šef vlade je prethodno odluku donetu na sinoćnom sastanku u Jelisejskoj palati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom saopštio poslanicima stranke Francuska u pokretu (LREM).

U Francuskoj se od 17. novembra organizuju protesti i blokade pokreta „Žuti prsluci“ koji su počeli da se okupljaju prvo zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo ali je to ubrzo preraslo u opšte nezadovoljstvo politikom predsednika Makrona.

Više od 100 ljudi je povredjeno u glavnom gradu Francuske i 412 je privedeno tokom vikenda za vreme najgorih urbanih nereda u Francuskoj u poslednjih više godina kada je desetine vozila zapaljeno, lomljeni izlozi, i išarana grafitima i oštećena Trijumfalna kapija.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More