Stoltenberg: Severna Makedonija za nekoliko meseci postaje članica NATO saveza

Foto/Printscreen/You Tube
61

Severna Makedonija će postati članica NATO-a za nekoliko meseci, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je u izjavi za ukrajinsku televiziju “Jedan plus jedan” podsetio da se Crna Gora pridružila Alijansi pre dve godine i da su se sve zemlje saveznice saglasile da će Ukrajina postati članica NATO-a.

– Videli smo to ranije, nakon pada Berlinskog zida. Poljska i baltičke zemlje – niko nije mogao ni da sanja da može biti u NATO-u – napomenuo je Stoltenberg.

Stoltenberg je obećao da će pomoći Kijevu da ojača reforme i da modernizuje društvo, kako bi Ukrajina postala zemlja koja se može pridružiti NATO-u.

Na pitanje novinara da li će NATO Ukrajinu ostaviti u “sivoj zoni” između Rusije i Evrope, Stoltenberg je rekao da je Kijev jedan od 40 partnera Alijanse.

– Partnerstvo je za pojedine zemlje prvi korak ka članstvu, ali je ono privremena veza sa Alijansom. Treba razumeti da je veliki put između nepostojanja veza i punog članstva – naglasio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a dodao je da je za puno članstvo Ukrajine neophodno razmisliti o tome šta Alijansa može da učini za tu zemlju.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More