Lekar i farmaceut iz Srbije dobitnici prestižnih međunarodnih nagrada

Na konkurs je prijavilo 156 lekara i farmaceuta

Foto: pixabay
211

Stručnjaci iz Srbije nagrađeni su na ovogodišnjem međunarodnom konkursu najboljih lekara i farmaceuta “Internešenal Medis avords” (International Medis Awards).

Među dobitnicima je srpski gastroenterolog Dino Tarabar sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu, koji je otkrio način kojim može da se onemogući prolaz leukocita kroz krvne sudove u crevima i time spreči upala.

Priznanje za istraživački rad dobio je Marin Jukić sa beogradskog Farmaceutskog fakulteta, koji je utvrdio zašto bolesnici sa depresijom različito reaguju na escitalopram, jedan od najčešće propisanih antidepresiva, i time postavio osnove za individualizovano propisivanje ovog najčešće korišćenog leka u psihijatriji.

Na međunarodni konkurs “Internešenal Medis avords” inovativne medicinske projekte prijavilo je 156 lekara i farmaceuta iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Inicijator tog konkursa je preduzeće Medis, a pobednici su dobili 2.500 evra i skulpturu slovenačko-hrvatskog umetnika Jakova Brdara, dok je finalistima dodeljeno priznanje i 500 evra, piše u saopštenju.

Izvor Beta
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More