Da li “Norveški model” ide uz sirotinju kao što je Srbija?

prtscreen You Tube
65

“Norveški model” – vrabac u ruci, “Srbija kao Švajcarska, Kosovo kao Novreška”, model za “razvod” Velike Britanije od EU…

Ovo su neki od novinskih naslova koji poslednjih dana cirkulišu u javnosti, predlažući još jedan način da se zemlje Zapadnog Balkana, sada kada je proširenje na dugom štapu, “zadrže” uz Uniju, a da joj do daljnjeg ne pristupe, piše Blic.

– Kosovski pasoš bi u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP) imao istu vrednost kao norveški, a srpska šljivovica bi imala isti pristup evropskom tržištu kao švajcarski brendi. Belgijski investitor imao istu pravnu sigurnost u BiH, Albaniji i Severnoj Makedoniji kao na Islandu – slikovit je prikaz ovog modela, koji bi praktično trebalo da bude neka vrste “utešne nagrade” za balkanske zemlje kojima je EU, na insistiranje Francuske, nedavno rekla “veliko NE”.

Lepo zvuči, ali koliko je realno i da li je uopšte dobro za Srbiju i komšiluk?

Reč je o modelu koji je ranije pominjan u slučaju Bregzita, a koji inače koriste vrlo bogate zapadne zemlje poput Norveške, Islanda ili Švajcarske kako bi očuvale svoje interese – koristile neke pogodnosti EU, a da pritom ne budu pune članice koje obavezuju svi propisi i zakonu EU.

Zato je otvoreno pitanje da li se “norveški model” uopšte može prepisati na siromašne, institucionalno nerazvijene balkanske države, ali i da li bi, kada bi se ovde primenio, on bio korak u smeru dalje intergracije ili samo poslednja stanica pred vratima EU.

Šta je norveški model?

Kako za “Blic” objašnjava potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak, zemlje koje nisu članice EU, poput Norveške, Islanda i Švajcarske, članice su Evropskog ekonomskog prostora (EEP), i imaju mogućnost da kažu šta ne žele.

– Norveška i Island zbog ribarstva nisu članica EU, kojima je članstvo odavno ponuđeno. Norveška je, recimo, već dva puta ispregovarala članstvo, ali je ono oba puta na referendumu odbijeno, upravo zbog ribarstva. Sa druge strane, ova zemlja jeste u Šengenu, ali nije u evrozoni. Ona uplaćuje novac u budžet EU, ali nema pravo pristupa fondovima za razvoj jer nije članica, nema pravo glasa – objašnjava on.

Kaže i da je EEP napravljena za države koje ne žele da postanu članice Unije, a koje žele da budu povezane sa EU.

– Mi, međutim, nismo te zemlje, jer mi hoćemo u Uniju, hoćemo pristup evropskim budžetima, hoćemo da učestvujemo u donošenju odluka… Zbog svega toga, nama “norveški model” ne odgovara – priča on, uz opasku da je reč o bogatim i uređenim državama koje sebi mogu da dozvole da ne budu deo Unije.

Sa druge strane, kaže, Srbija spada u red takozvanih “zarobljenih država”, neefikasnih, koje se bore sa korupcijom, nejasnu podelu vlasti…

Ulazak “na parče”?

Međutim, pojašnjava, kada se radi o modelu o kome se ovih dana moglo s vremena na vreme čuti, takoreći “ulasku na parče”, možda bi vredelo razmisliti.

– To bi, ilustracije radi, izgledalo tako što na primer neka zemlja zatvori poglavlje, i onda njeni predstavnici sede na sastancima evropskih tela gde se odlučuje iz te oblasti. Pravo glasa nemaju, ali učestvuju u radu i debatuju. To bi bila dobra i podsticajna stvar – navodi on.

Kako pojašnjava, upravo bi tu mogla da se povuče paralela sa, recimo Norveškom, koja može da učestvuje u radu, može da lobira za stvari koje joj odgovaraju, ali bez odlučivanja.

– Oni to rade, njima tako odgovara. Za nas, čini mi se, nije opcija da sedimio napolju i čekamo da neko drugi umesto nas donese odluku, već da sedimo za istim stolom i odlučujemo – ističe on, uz opasku da iako se možda ne čini tako, svaka odluka koju EU donese, pogađa i Srbiju, iako nije članica.

Sličnog stava je i Jelica Minić iz Evropskog pokreta, koja navodi da je njen utisak da je priča o “norveškom modelu” deo šire priče, da se ispitaju varijante i eventualno dođe do toga da se obezbedni na neki način delimična integracija Zapadnog Balkana.

– Norveška je deo EEP, Šengena, pa i bezbednosnog režima EU preko NATO, tako da postoje stvari koje je drže vezanu za EU, ali je ona odlučila da ne želi da bude članica. Za nas je, sa druge strane, evropska perspektiva važna i zbog bilateralnih problema, reformi, pa i bezbednosnih izazova. Važan je ulazak u strukture EU – navodi Minić, istakavši da u tom smislu ideja o sektorskoj integraciji ne mora nužno da bude loša.

Videćemo, kako kaže, kakva će da bude konačna ponuda, nakon ispitivanja raspoloženja u regionu.

– Ako bi se zahvajujući tome ubrzalo približavanje EU, s tim da institucionalno dođe kasnije, to nije loše. Međutim, ako bi se izgubila evrospka perspektiva, to bi bio ozbiljan rizik koji ovde može da donese krize i nesporazume, a to nikome ne treba – priča Minić.

Alibi politika?

Programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković kaže da “Blic” da “norveški model” još nigde nije ponuđen, ali navodi i da nije najbolje rešenje za Srbiju.

– Odmah na početku jedan od problema je taj što se postavlja pitanje šta će biti sa zemljama koje su već odmakle u predpristupnim pregovorima sa EU, poput Crne Gore i Srbije? Najgora stvar bi bila da ovo postane neka vrsta alibi politike – kaže on.

Pojašnjava i da, čak i kada bi tako nešto bila “ponuda”, uopšte ne bi bilo lako dostići standarde EEP .

Ipak, treba uzeti u obzir i to da biste dostigli standarde, nije ništa manje kompleksno od onoga što morate da uradite da biste postali članica EU, s tim što po ovom modelu na kraju niste članica.

– On bi zahtevao puno prilagođavanja, a nije jasan rezultat na kraju – navodi on, uz opasku da je u političkom smislu pitanje šta sve zemlje žele za sebe da urade.

I pogodnosti, ali i cena

Ekonomista Aleksandar Stevanović objašnjava kakve pogodnosti imaju pojedne zemlje koje koriste ovaj model, ali i razloge zbog kojih je on za njih dobro rešenje. On, međutim, naglašavada preslikavanje norveškog modela na Srbiju ne bi donelo ekonomsku korist našoj zemlji.

Kako kaže, to što Norveška uživa određene prednosti ima svoju cenu.

– Norveška, Švajcarska, Island i Lihtenštajn imaju slobodnu trgovinu i pristup tržištu EU. Te četiri zemlje uživaju sva prava kao članice Unije, osim prava glasa, a da bi uživale sve to, moraju svake godine i da ih plate – ocenio je Stevanović.

Kako je precizirao, Norveška plaća da bi mogla da subvencioniše penzioni fond iz nafte, što je zabranjeno.

– Island plaća da bi imao ribarstvo drugačije nego što EU propisuje, a Švajcarska da bi imala banke drugačije nego što propisuje EU. Srbija nema ništa od toga da bi imala razloga da se tako ponaša. Mi i sada imamo tu veliku prednost da imamo slobodnu trgovinu sa EU. Ona doduše ima još određene administrativne barijere, ali to je do nas što neke druge standarde ne ispunjavamo – precizirao je Stevanović.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More