Britanski parlament zvanično raspušten, prevremeni izbori jedino rešenje, Džonson započeo kampanju

Foto/PrintScreen/YouTube
88

Britanski parlament zvanično je raspušten u ponoć, što znači da su poslanicima prestali da važe poslanički mandati, dok će ministri nastaviti da obavljaju svoju dužnost.

Tim povodom susret britanskog premijera Borisa Džonsona sa kraljicom Elizabetom trajao je oko 20 minuta, jer iako su poslanici već odobrili održavanje izbora 12. decembra, kraljica treba da potpiše kraljevsku proklamaciju kojom potvrđuje da je okončan mandat parlamenta, preneo je BBC.

Susretom sa kraljicom u Bakingemskoj palati, Džonson je obeležio službeni početak predizborne kampanje Konzervativne stranke za izbore 12. decembra, optuživši političku opoziciju da blokira Bregzit.

Stojeći ispred premijerske rezidencije u ulici Dauning, Džonson je rekao: “Ne želim prevremene izbore, niko ne želi izbore u decembru, ali stigli smo do faze u kojoj nemamo drugu opciju”, prenosi AP.

On je kazao i da zakonodavci u Parlamentu “iznova i iznova odbijaju da sprovedu Bregzit i postupe prema rezultatima referenduma”.

Džonson je kritikovao lidera levičarske Laburističke stranke Džeremija Korbina, a kako navodi AP, tvrdeći netačno da je Korbin “stao na stranu (ruskog predsednika Vladimira) Putina”, nakon što su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka napadnuti nervnim agensom u engleskom gradu Solsberiju.

Početak kampanje je za konzervativce bio prilično nepovoljan, budući da je ministar kabineta Alan Kerns podneo ostavku nekoliko minuta pre Džonsonovog govora zbog uloge njegovog bivšeg zaposlenog u svedočenju koje je dovelo do odbacivanja slučaja silovanja na sudu.

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More