Otkriveno šta je Han rekao i Vučiću i Haradinaju

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL
455

BEOGRAD – Evropa neće tolerisati provokacije i jednostrane poteze Prištine, oduka o uvođenju taksa mora da bude povučena. To je, kako saznaje „Blic”, evropski komesar Johanes Han juče poručio i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predstavnicima vlasti na Kosovu.

Na sastanku Vučića i Hana koji je trajao dva sata, naš predsednik izneo je Briselski sporazum.

„Vučić je pokazao Briselski sporazum i pitao je Hana šta to tačno Srbija iz ovog dokumenta nije ispunila i kada je reč o energetici i kada je reč o svim drugim oblastima“, kaže izvor „Blica” upoznat s detaljima sastanka.

Predsednik Srbije odbio je potom ultimatum da srpska strana treba da uradi bilo šta da bi se Priština vratila za pregovarački sto.

„Vučić je čvrsto ostao pri stavu da nema povratka pregovorima sve dok odluka o taksama ne bude povučena. Rekao je „tek nakon toga možemo da razgovaramo”“, otkriva izvor našeg lista.

Kako „Blic” saznaje u Prištini, Han je Ramušu Haradinaju jasno rekao da su takse neprihvatljive i da će Priština trpeti ozbiljne posledice zbog toga.

„Komesar je rekao da je veoma ljut što vlast u Prištini ne poštuje dogovore i što sve rade na svoju ruku“, navodi naš izvor.

Da EU nije indiferentna prema onome što Ramuš Haradinaj i Hašim Tači rade, videlo se i po tome što je Han odbio da održi zajedničku konferenciju sa premijerom tzv. Kosova.

„Albanska strana tražila je da se održi zajednička konferencija za štampu Hana i Haradinaja, ali je evropski komesar rekao da ne želi i da će se on sam obratiti medijima. Zato je on govorio prvi, dok je Haradinajeva konferencija počela nešto kasnije – kaže izvor „Blica” iz Prištine.

FOTO: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Nakon sastanka s Vučićem, Han je na svom tviter nalogu napisao da će sagovornike u Prištini pozvati da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu, i ukazati na potrebu povratka dijalogu.

„Dobar sastanak sa predsednikom Srbije u Beogradu, gde smo razgovarali o kosovskom uvođenju taksa na robu iz Srbije i BiH, što predstavlja kršenje CEFTA i REA (regionalna ekonomska zona) i regionalne saradnje. Saglasili smo se da je hitno potrebna deeskalacija“, napisao je Han.

U saopštenju iz Predsedništva Srbije, nakon sastanka s evropskim komesarom, navodi se da je predsednik Vučić upozorio na moguće posledice neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksa na srpsku robu, čime je dodatno prekršen CEFTA sporazum, istakavši da mere Prištine vode ka punoj destabilizaciji celog regiona i da mogu dovesti i do dublje eskalacije sukoba.

Vučić je zahvalio komesaru Hanu na razumevanju situacije i na njegovoj želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog sa Prištinom nakon što Priština povuče neodgovorne poteze.

„Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu“, ponovio je predsednik Vučić

Han je rekao da stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose, i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem.

Izvor Infobrif/Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More