Švedska princeza na konferenciji u Sarajevu (FOTO)

Foto/Tanjug/AP Photo/Kemal Softić
186

Švedska princeza Viktorija zajedno sa princom Danijelom i delegacijom održala je u parlamentu Bosne i Hercegovine konferenciju o klimi i inovacijama.

Foto/Tanjug/AP Photo/Kemal Softić

Princeza prestolonaslednica, koju je generalni sekretar Ujedinjenih nacija imenovao za jednog od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kazala je danas na otvaranju konferencije da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa.

“Švedska je bila dom za 60.000 izbeglica iz Bosne i Hercegovine, a većina njih je i ostala. To su ljudi koji su izgradili svoje živote i koji su učestvovali u izgradnji švedskog društva u cilju stvaranja bolje i dinamičnije države”, rekla je švedska prestolonaslednica.

Ona je istakla da smatra da je borba za bolji životnu sredinu i borba protiv klimatskih promena izuzetno važna te da će ona i njen suprug, kao što to rade u mnogim krajevima sveta, po tom pitanju sarađivati s mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine.

Upozorila je da zagađenje vazduha predstavlja jedan od najvećih uzroka prerane smrti u svetu, ali nažalost i u BiH, zbog čega je današnji skup prilika da se razmene iskustva i predoče nove inovativnije prakse.

“Klimatske promene i zagađenje vazduha su stvarni problemi i potrebno je delovati sada”, zaključila je Viktorija koja je pozvala učesnike konferencije da iskoriste ovakve mogućnosti za učenje, ali i kasnije za razmjenu iskustava s drugima.

Princeza Viktorija će sutra posetiti sarajevsku planinu Trebević gde će s mladim ljudima i gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva održati ekološku radionicu.

Foto/Tanjug/AP Photo/Kemal Softić

Ministarka za okolinu i klimu Izabel Levin, takođe, je nakon konferencije istakla dobru saradnju s Bosnom i Hercegovinom.

“Ova poseta fokusira se na zaštitu okoline, preduzetništvo, učešće mladih u preduzetništvu, reforme na putu ka EU i pospešivanje života građana BiH. Švedska je godinama jedan od najvećih pomagača Bosni i Hercegovini, a prošle godine je Švedska Bosni i Hercegovini osigurala 18 miliona evra”, rekla je Levin.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović uzvratio je rekao da je zahvaljujući podršci Švedske BiH postala bolje mesto za život.

On je podsetio da je BiH razmere štete izazvane klimatskim promenama osetila naročito 2014. godine kada je više od polovine zemlje bilo zahvaćeno katastrofalnim poplavama i kada je pričinjena šteta od više milijardi eura.

Prema Šarovićevim rečima, trenutni projekti koje u oblasti osiguravanja čistog vazduha, uklanjanja i zbrinjavanja opasnog otpada u BiH finansira Švedska vredni su više od 10 miliona evra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More