Rezervacija smeštaja preko platforme”Airbnb”pretvorena u noćnu moru: Smestili je u ruševinu, uzeli novac, pa izbacili na ulicu

Foto/Unsplash/Hans Eiskonen
194

Sa Airbnbom se nikad ne zna, možete dobiti odmor iz snova, a može se, kao u slučaju američke novinarke Eli Konti, jedan običan vikend pretvoriti u noćnu moru, piše portal Novac.hr, prenosi B92.

Konti je u septembru ove godine sletela u Čikago gde je sa prijateljima trebalo da ide na koncert, a smeštaj je rezervisala preko popularne onlajn platforme Airbnb.

Desetak minuta pre nego što je trebalo da uđe u iznajmljeni stan dobila je poziv od navodnih vlasnika, koji su se na platformi oglašavali kao “Beki i Endru”. Kako kaže Konti, pozvali su je kako bi je obavestili da je prethodni stanar začepio WC šolju i da sada sve zavisi od vodoinstalatera, piše portal Novac.hr.

“Dok kvar ne bude otklonjen, nudimo vam zamenski smeštaj. Tri puta je veći od stana koji ste rezervisali”, nagovarao ju je muški glas, a kako je pretilo da svi zajedno ostanu bez smeštaja, pristali su na ponudu.

Slike zamenskog smeštaja koje je poslao Endru izgledale su dobro, ali problemi su se javili čim je Konti naručila Uber.

Adresa koju im je vlasnik dao, naime, nije postojala, a kad su napokon pronašli zamenski smeštaj, shvatili su da su prevareni.

Kuća je zaista bila velika, ali imala je rupu u zidu, sobe su bile ispunjene neobično postavljenim krevetima, u celoj kuhinji uspeli su da pronađu samo jednu bocu soja sosa, a od dekora na zidu bio je jedan drveni krst.

Drugo jutro dočekao ih je novi šok: vlasnik im je javio da njihov smeštaj koji su rezervisali još nije spreman, ali i da moraju napustiti zamensku kuću – jer u nju stižu novi stanari. Konti i prijatelji su odlučili da rezervišu sobu u hotelu, a celu stvar naknadno reše sa Airbnb-om koji, ispostavilo se, baš i nije delio njihovu uzrujanost zbog situacije.

Komunikacija je bila neobična i sa iznajmljivačima: iako su je izigrali za smeštaj, tražili su od Eli da im obavezno za ocenu “klikne” pet zvezdica, a kad je tražila da joj vrate novac, prestali su da odgovaraju na poruke.

Znakovi za uzbunu

Airbnb joj je, pak, od utrošenih 1.221 dolara, koliko je platila smeštaj, pristao da vrati samo 399, nakon čega je odlučila ozbiljno da se pozabavi celim slučajem.

“Nikako nisam mogla da se otarasim osećaja da se ovde dogodilo nešto mnogo ozbiljnije od slučajno propalog aranžmana, pa sam odmah počela da tražim bilo kakve znakove za uzbunu koje sam u startu previdela”, piše Eli u tekstu koji je početkom meseca objavila na sajtu Vajs.

Prvo, broj telefona sa kog ju je zvao navodni Endru bio je Gugl broj koji nije moguće otkriti, a profilna fotografija koju je par koristio na Airbnb profilu – zapravo je bila generisana fotografija.

Nove detalje potom je pronašla u komentarima drugih stanara koji su imali gotovo identična iskustva kao i ona, a potom je usledio najjači dokaz da je bila prevarena. Fotografije stana koji je prvobitno unajmila pronašla je kao deo ponude najmanje još tri druga para – Kris i Beki, Aleks i Britani, te Rejčell i Pit, što je zapravo značilo da Airbnb-om kolaju lažni profili nekolicine korisnika koji, zahvaljujući očito prelabavim uslovima ove onlajn platforme, uspešno varaju putnike.

Nije jedina koju su prevarili

Dok je čekala na odgovor iz kompanije, kontaktirala je putnike koji su doživeli ista iskustva kao i ona, poput Džejn Paterson iz Mičigena, advokaticu, koju je početkom godine, neposredno pre ulaska u smeštaj, vlasnik stana takođe obavestio da joj nudi zamenski smeštaj jer u stanu postoji problem sa kupatilom. Ili Huana Davida Garida, studenta iz Minesote.

I Garido i Paterson su od navodnih vlasnika dobili zamenski smeštaj koji se pokazao katastrofom – ulazna vrata kuće bila su otvorena, nameštaj kao da je u stan stigao direktno s deponije, fotelje pregorene cigaretama. Kasnije im se, zbog prilično komplikovanih uslova povraćaja novca koji ima ova platforma, učinilo nemogućim da dobiju kompletan iznos novca koji su platili za smeštaj koji ne postoji, a nakon što je Paterson Airbnb-u poslala i fotografije zamenskog smeštaja koje je htela da iskoristi kao dokaz da je prevarena, platforma ih je prosledila lažnim oglašivačima koji su joj, u znak odmazde, onda još snizili i rejting na stranici. Najtragičnija priča bila je ipak ona Marije LaSote.

Ona je bila nasamarena na isti način kao i ostali, ali je potom Konti otkrila da je zgrada u kojoj joj je ponuđen zamenski smeštaj bila krcata ljudima sa identičnim pričama, iz čega su izvukle zaključak kako su iznajmljivači, vrlo verovatno, vlasnici cele te zgrade. A biznis lažnog iznajmljivanja nekretnina daleko je veći i jači od onoga što su mogle da zamisle, piše portal Novac.hr.

Izvor Novac.hr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More