“Made in Serbia” na sajmu u Šangaju: Srpska vina, tortilje, tartufi sa čokoladom…

Printscreen RTS.RS
246

Deset kompanija iz Srbije predstavlja se kupcima iz Kine i celog sveta na ovogodišnjem Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO u Šangaju, a danas je srpski štand posetila i premijerka Ana Brnabić.

Na srpskom štandu je najviše prehrambenih firmi, koje proizvode predstavljaju pod sloganom “Arome čiste prirode”, među 3.000 kompanija koje izlažu svoju ponudu na čak 400.000 kvadratnih metara izložbenog prostora.

TANJUG/ Vlada Srbije/ Predrag Vuckovic/

Na sajmu su, između ostalog, predstavljena kvalitetna srpska vina, mlečni proizvodi, ali organski proizvodi od aronije, pa i oni od tartufa, na štandu iznad kojeg dominira veliki natpis “Made in Serbia”.

Premijerka je probala i čokoladu sa tartufima, a jednu je poklonila ambasadorki Kine Čen Bo, koja je zajedno sa njom i sprspkim ministrima posetila sajam.

Takođe, imala je priliku da se uveri da srpske tortilje, u meksičkom ruhu, stižu i do kineskog tržišta, jer je jedna novosadska kompanija počela izvoz svog proizvoda u Kinu.

. TANJUG/ Vlada Srbije/ Predrag Vuckovic

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić istakao je da je kinesko tržište višestruko važno za Srbiju, ali da je potrebno zadovoljiti nekoliko uslova, pre svega, obezbediti kvalitet, konkurentnost i kontinuiran plasman robe na tržište Kine.

On je naglasio da je Srbija značajno povećala robnu razmenu sa Kinom, u odnosu na prošlu godinu, pa je ona sada duplo veća – u prvih devet meseci plasirana je roba u vrednosti od 214 miliona dolara, dok smo cele prošle godine prodali robu za 92 miliona dolara.

“Ako se ovaj trend nastavi, približićemo se prvi put cifri između 250 i 300 miliona dolara. To je još malo i zato su ovi sajmovi važni. Ovo je prilika da približimo naše prozivode velikom, ali zahtevnom kineskom tržištu”, rekao je Ljajić.

On je dodao da učešće na sličnim sajmovima približava Srbiju korak više ostvarenju cilja – konstantno povećanje robne razmene i smanjenje trgovinskog deficita, jer Srbija mnogo više uzozi iz Kine nego što u nju uvozi.

Kako je rekao, Srbija ima kvalitetne proizvode koje može da ponudi kineskom tržištu.

Prema njegovim rečima, zbog osnovnog problema, kontinuiteta u isporukama robe, potrebno je da se obezbede velike količine, i zato se mora ići na specifične vrste kvalitetnih pirizvoda, koji nemaju konkurenciju na globalnom tržistu ili je ta konkurencija manja.

“Ovde smo videli neke od tih proizvoda koji imaju prilike da se prodaju na ovom tržištu i siguran sam da ćemo iz godine u godinu povećavati i asortiman robe koje prodajemo, ali i njihovu količinu, pa i kontinuitet”, rekao je Ljajić.

Kao primer, naveo je proizvode od tartufa, koji, kako kaže, verovatno nemaju “prođu” u Srbiji, ali domaća lokalna kompanija koja se time bavi postaje i regionalni brend.

“Moramo konačno da budemo prepoznatljivi po nekom od proizvoda. Česi su vodilu kampanju i postali su poznati po pivu koje ovde izvoze. Italijani po vinu. Ovde je veliki broj naših vinarija i možda je to velika šansa, jer je u poslednjih godinu dana izvoz vina postigao veće cifre nego ranije”, dodao je on.

Naveo je i da Srbija u Kinu izvozi bukovo drvo, koji je drugi izvozni proizvod, ali da bi bili profitabilnije da izvozimo gotov proizvod u odnosu na sirovinu.

“Zato moramo da se koncentrišemo na nekoliko porizvoda i da rebrendiramo proizvode koje izvozimo, da konačno budemo prepoznatljivi po nekom od njih, koji će onda otvoriti vrata i za sve druge robe”, rekao je Ljajić.

Procene su da će oko pola miliona kupaca iz svih delova sveta posetiti Sajam, što predstavlja veliku šansu za sprske privrednike.

Zainteresovanost kineskog tržišta za srpske proizvode raste, a među onima koji su našli kupce i na dalekom istoku su i srpska vina.

Zato se, među kompanijama iz prehrambene industrije, kojih je najviše na Sajmu izvoza EXPO u Šangaju, predstavlja i nekoliko vinarija.

Mirjana Ðurić iz Fruškogorskih vinograda kaže za Tanjug da ta kompanija izvozi na kinesko tržište već tri godine.

U početku je, priča, Kinezima bila jako važna cena vina koje se izvozi, pa su izvozili komercijalne linije, dok sada kupci više znaju o vinu, pa se na njihovo tržište plasiraju i premijum linije.

“Cena im je manje važna, važan je kvalitet”, rekla je Ðurić.

Ta kompanija izvozi u tri kineske provicnije, pet do šest kontejnera godište, a rade na tome da dodatno povećaju izvoz, jer im je, kaže, kinesko tržiste veoma važno.

“Kinezi više vole da piju i više poznaju crvena vina, u poslednjih par godina počinju da upoznaju i piju bela i roze vina”, dodala je Ðurić.

Pred kupcima iz Kine i celog sveta predstavljeni su i mlečni proizvodi iz Srbije.

U Mlekari Šabac kažu da im je cilj da približe prozivode, kvalitet i dugu tracidiju, što, dodaju, već znaju potrošači u Srbiji i regionu, ali i u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Nemačkoj…

Navike u ishrani Kineza se menjaju, počinju da jedu sir i to je naša šansa, uvereni su u šabačkoj mlekari.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More