Matica iseljenika i Srba u regionu: Deca iz Kenije recituju pesme srpskih autora na engleskom jeziku

376

U subotu, 9. novembra, u 13 sati, povodom predstojećeg Svetskog dana prava deteta, u Svečanoj sali Matice iseljenika i Srba u regionu, počinje program pod nazivom „Njihova reč nema granice”, piše RTS.RS.

Na kraju ovog poetskog putovanja tokom kojeg će dečje pesme preleteti od Afrike do Srbije i ponovo natrag do Afrike, sačekaće nas deca iz Kenije koja će govoriti pesme srpskih autora – na engleskom jeziku.

Zahvaljujući inicijativi Denise Kondić, pesnikinje i prevodioca iz Beograda i njenoj saradnji sa Hilarijem Maingom, predsednikom Ujedinjenog svetskog pokreta za decu pri Komitetu za svetski mir u Keniji (United World Movement for Children, Kenya at World Peace Commitee) osmišljeno je dečje poetsko druženje, koje su podržali pre svega Matica iseljenika i Srba u regionu, čija će Svečana sala biti domaćin ove beogradske priredbe, kao i Udruženje književnika Srbije i „Beogradski čitač”.

Međunarodna poetska priredba počinje u Beogradu, a pored Denise Kondić, inicijatorke, voditeljke i autorke jedne od pesama koje će se čuti tokom programa „Njihova reč nema granice”, dečju poeziju na temu prava deteta govoriće i: književnica Gordana Vlajić, književnik Miodrag Jakšić, naučna saradnica dr Aleksandra Pavićević i novinarka Tanja Šikić. Pesme pomenutih autora, na Svetski dan deteta, na englesKom će u dalekoj Keniji govoriti deca ove afričke zemlje.

Pored pomenutih autora, program će obogatiti sedmoro učesnika beogradske OŠ “Svetozar Miletić”, četvoro osnovaca zemunske škole “Lazar Savatić” i dvoje dece osnovne Montesori škole – koji će recitovati pesme afričke dece. Za ovu priliku, pesme su prevedene na srpski jezik.

Hor zemunske Škole „Gornja varoš”, izvešće „Jesenju rapsodiju” sa solistima: Dunjom Jakovljević i Veljkom Ćulibrk.

Vuk Jakšić će govoriti “Jesen”, recitaciju sa kojom je osvojio prvo mesto na literarnom konkursu, a zatim će publika čuti afričku pesmu Jumbo Bwana, na svahiliju, u izvođenju hora i uz pratnju glumca i muzičara Eldara Zubčevića.

Baletsku tačku će prirediti plesna grupa GRABB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats), posle čega će će mladi Kinez An Vang, koji je nedavno oduševio publiku svojim solističkim koncertom na Kolarcu, nastupiti za klavirom u pratnji gitare.

Sledeći poetski korak do drugara iz Afrike, učiniće deca Zemuna, sutradan, tačno u podne – u zemunskom Edukativnom centru „Laru”.

U sredu, na sam Svetski dan prava deteta, deca iz Kenije će pesme srpskih autora recitovati – na engleskom jeziku. Zahvaljujući Hilariju Maingu, Ambasadoru kulture za Istočnu i Centralnu Afriku, snimak će biti dostupan na društvenim mrežama.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More