Božici Velousis “Beogradski pobednik” za očuvanje srpskog jezika i kulture u dijaspori

Youtube printscreen TV Kopernikus
221

Srpskoj književnici, pesnikinji i novinarki Božici Velousis, inače dobitnici mnogih domaćih i internacionalnih priznanja za doprinos srpskoj književnosti i poeziji, uručena je specijalna beogradska kulturno – medijska nagrada „Beogradski pobednik“ u kategoriji za očuvanje srpskog jezika i kulture u dijaspori, piše RTS.RS.

U svečanoj dvorani jednog hotela u Beogradu, u sredu je održana godišnja dodela priznanja i nagrada „Beogradski pobednik” sa tradicijom dugom 16 godina, a tim povodom nagrađeni su mnogi kulturni radnici, glumci, književnici, vokalni solisti, reditelji i drugi.

„Zahvalna sam specijalnom žiriju festivala „Beogradski pobednik” sastavljenom od predstavnika medija i novinara koji mi je dodelio ovo zaista, počasno priznanje. Dugi niz godina živim na relaciji Beograd – Atina. Putujem širom Evrope negujući srpsko kulturno nematerijalno nasleđe, naš govor, književnost, poeziju. Ovo priznanje za doprinos kulturi i očuvanje srpskog jezika u dijaspori za mene predstavlja satisfakciju i dodatni vetar u leđa. Vrlo sam počastvovana jer su isto priznanje dobili i laureati: glumci Milan Lane Gutović, Rade Ćosić, vokalna solistkinja Radio Beograda i glumica Biljana Prokić, etno pojac Pavle Aksentijević, predsednik Opštine Topola Dragan Živanović, prof. dr Mileva Pavlović, instrumentalista Boban Stanković i mnogi drugi”, izjavila je za RTS Božica Velousis.

Inače, ova književnica je pre par nedelja predstavila novo izdanje trilogije zbirke pesama „Život je lep”. Ovo izdanje, koje sadrži preko 100 zabeleženih autorskih pesama, naišle su na visoke ocene od strane čitalačke publike i predstavnika medija na Sajmu knjiga u Beogradu. Elgijske note, setan ton i melanholija, motivi izgubljene ljubavi i čežnje za njom u nekom drugom obliku, karakteristični su za poetsku zbirku.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More