Ovo mesto je proglašeno za najbolje selo u Srbiji: “Omladina ide preko grane. Ja sam nastavio proizvodnju i ostao na selu”

Printscreen rts.rs
223

Vremenske nepogode koje su pogodile Lozovik 13. juna 2018. godine, napravile su skoro stoprocentnu štetu u poljoprivredi, oštećene su kuće, škola i drugi objekti. Za nešto više od godinu dana, meštani i selo su se oporavili u tolikoj meri da su poneli titulu najboljeg sela u Srbiji za 2019.godinu, piše RTS.RS.

Atar Lozovika prostire se na 4.500 hektara. Meštani, poznati po ratarstvu, imaju više od 100 registrovanih poljoprivrednika. Jedan od njih je dvadesetsedmogodišnji Saša Jovanović, koji ima 40 plastenika. Iako je njegovo gazdinstvo pretrpelo veliku štetu posle prošlogodišnjeg nevremena, on ne odustaje.

“Omladina dosta ide preko grane. Moji su odavnina radili i bavili se poljoprivredom preko 30 godina. Ja sam odlučio da nastavim tu proizvodnju i tako sam ostao na selu. Sve nam je bilo pocepano, porušeno, ali dobro je, oporavili smo se, idemo dalje”, kaže Saša Jovanović.

Najveće seosko naselje opštine Velika Plana, ima preko 6.000 stanovnika.

“Imamo zaveden samodorinos od 2017. godine. To su neka sredstva do 5,6 miliona na godišnjem nivou. Iz tih sredstava se finansira infrastruktira I sve ono što je potrebno za funkcionisanje jedne mesne zajednice. Imamo bolje puteve, uređene atarske puteve…. Svi zajedno učestvujemo u planiranju izgradnje ulica, objekata”, kaže Bojan Savić, predsednik MZ Lozovik.

U Lozoviku ostaju mladi. Osnovna škola “Radica Ranković”, koja je nedavno proslavila 184 godine postojanja, ima 17 odeljenja sa 340 učenika. Trenutno se rekonstruiše.

“Svi kabineti će biti opremljeni laptopovima, projektorima. Ova škola će dobiti jedan novi izgled savre,ene škole gde će učenici sa voljom dolaziti I odlaziti, a da ćemo učenicima omogućiti da sav njihov rad, znanja koja treba da usvoje biti na višem nivou”, kaže Radomir Skokić, director škole.

U vrtiću predškolske ustanove “Dečije carstvo”, ima 114 mališana u pet vaspitnih grupa. U planu je i proširenje.

“Da ponudom raznovrsnih programa, doprinesemo da dolazak dece bude u još većem broju, lokalna uprava se trudi da proširi kapacitete objekta jer je interesovanje roditelja veliko”, kaže Marija Starčević, direktorka PU “Dečije carstvo”.

Selo Lozovik, poznato je i po kulturnim i sportskim dostignućima. KUD Radica Ranković, nastupa širom Srbije i predstavlja selo na mnogobrojnim manifestacijama.

Rukometni klub “Udarnik”, ima 100 mladih članova i puno uspeha na domaćim takmičenjima, a ono po čemu je Lozovik prepoznatljiv, je i konjički klub, koji postoji skoro 40 godina. Prošle godine, tu je održano državno prvenstvo u konjičkim trkama.

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More