Protesti na Kosovu i Metohiji: Kriza je neizdrživa, ukinite takse

FOTO: TANJUG / KANCELARIJA ZA KIM
425

ŠTRPCE – Više hiljada meštana opštine Štrpce okupilo se danas u tom mestu kako bi izrazili nezadovoljstvo što se i nakon dve nedelje od uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu, ne nazire se rešenje za ovaj problem.

Noseći transparente „100 odsto takse = 0 odsto Srba“, „Nemamo lekove, želimo 100 odsto slobodan život“, poručili su da traže rešenje krize koja je, kako su rekli, neizdrživa, naveo je u saopštenju odbor SNS Štrpce.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da srpski narod neće da živi u uslovima koje im nameće Priština, da traže da diskriminacija prestane, jer žele slobodu, dostojanstven život i mir.

„Ukinite ove odluke, koje imaju za cilj da nas Srba na Kosovu ima sve manje i manje“, rekao je Jevtić.

FOTO: TANJUG / SNS info sluzba Strpce

Gradonačelnik opštine Štrpce Bratislav Nikolić kazao je da niko nema racionalan odgovor na pitanje zašto su takse uvedene.

„Čak i oni koji pravdaju ovakvu odluku nekako zaboravljaju da ne udaraju na Srbiju, već na obične građane, bilo da su Srbi ili Albanci“, kazao je Nikolić.

On je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za KiM Marku Ðuriću za, kako je rekao, „nedvosmislenu podršku i razumevanje uslova života u kojima se Srbi na Kosovu nalaze i činjenicu da se zalaganjem za mir zalažu za izvesniju i bolju budućnost svakog Srbina južno i severno od reke Ibar“.

Student medicinskog fakulteta Kristina Kotorčević rekla je obraćajući se prisutnima da je život svakog Srbina na Kosovu i Metohiji život pun neizvesnosti i ograničene slobode.

FOTO: TANJUG / SNS info sluzba Strpce

„Odlučna sam da ovde ostanem, da se ovde obrazujem i da ovde kao lekar radim, čvrste vere želim da poručim da se nisam pokolebala. I nije ovo prkos. Ne prkosimo nikome. Ovo je vapaj za slobodom. Urazumite se i poslušajte naš poziv na mir“, rekla je ona.

Poslanica u Skupštini Kosova Jasmina Živković istakla je da Srbi na Kosovu moraju da imaju pravo na život, lečenje, obrazovanje, slobodu i budućnost i upitala zašto se ta prava guše uvođenjem taksi.

Nekoliko hiljada Srba sa severa Kosova i Metohije protestovalo je danas ispred Kancelarije Euleksa u Kosovskoj Mitrovici, tražeći od Prištine i međunarodne zajednice da se odmah ukinu anticivilizacijske i diskriminatorske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

FOTO TANJUG / KANCELARIJA ZA KIM

Gračanica: Održan protest u okviru Svesrpskog sabora na KiM

U Gračanici je danas održan protest u okviru Svesrpskog sabora na Kosovu i Metohiji, kojem je prisustvovao veliki broj ljudi.

Okupljeni su nosili crvene majice sa natpisom „100% taxes = 0% freedom“ (100 odsto povećanje tarifa znači nula odsto slobode, prim. prev.), dok su pojedini nosili istu poruku nalepljenu preko usta.

Među desetinama srpskih trobojki koje su okupljeni nosili mogli su se videti i transparenti sa natipsima „Pomozite nam!!!“, „Stop nasilju Prištine“, „EU otvori oči“, „Nemamo lekove“, „Zašto stvarate granice ako je EU vaša prava agenda“, itd.

Veliki broj ljudi takođe je nosio majice sa likom zamenika gradonačelinka Kosovske Mitrovice u ostavci, Milana Radoičića.

Na majicama piše „Svi smo Milan“, a na njima je i lik Radoičića uokviren u oblik južne srpske pokrajine.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More