Devet zemalja EU traži uvođenje poreza avio – kompanijama

Foto/Pixabay
35

Devet članica EU pozvalo je novu Evropsku komisiju da na nivou cele Unije uvede porez avio -kompanijama kako bi više plaćale za zagađenje okoline i kako bi sve članice bile u istom položaju.

U pismu upućenom novom komesaru za životnu okolinu Fransu Timermansu, ministri finansija Nemačke, Francuske, Holandije, Švedske i još pet država pozvali su da se uvede “neki oblik poreza avio – prevoznicima”, ne navodeći pojedinosti.

Jedan od najvećih zagovornika je Nemačka koja je već uvela takav porez.

“Nemački porez avio – industriji se već dokazao kao dobar i može biti model u EU za bolju zaštitu klime”, rekao je nemački ministar finansija Olaf Šolc.

Evropski ministri kažu da je porez u okviru kojeg “zagađivač plaća poštenu cenu korišćenja avio prevoza” nužan radi borbe protiv klimatskih promena.

Saobraćaj je trenutno jedini evropski sektor koji povećava ispuštanje gasova koji dovode do efekta staklene bašte.

“U poređenju s ostalim oblicima transporta, avio – prevoz ne plaća dovoljno”, piše u pismu.

Porezi na industrije koje zagađuju okolinu top su tema među zemljama članicama EU u kojoj se odluke u pitanjima poput oporezivanja moraju doneti jednoglasno.

Nova Evropska komisija postavila je kao cilj smanjenje ispuštanja gasova koji dovode do efekta staklene bašte za najmanje 50 posto do 2030.

Švedska je porez avioindustriji uvela 2018., Holandija ga planira 2020., a uvođenje poreza u junu je najavila i Francuska.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More