Ćuprija: Virtuelna izložba arheoloških istraživanja rimskog grada Horeum Margi (VIDEO)

Foto/Printscreen/You Tube
134

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, u Ćupriji će krajem godine biće prezentovana virtuelna izložba arheoloških istraživanja rimskog grada Horeum Margi.

“Virtuelna postavka moći će da se pogleda na jednistven način aktiviranjem aplikacije za mobilne telefone”, rečeno je na konferenciji za medije u Zavičajnom muzeju “Horeum Margi Ravno”.

Član Opštinskog veća, zadužen za kulturu, sport i turizam Vladimir Vasiljević je istakao da opština radi na mnogo većem i ozbilljnijem projektu, revitalizaciji kompletnog antičkog grada Horeum Margi, i da očekuje da će već iduće godine biti realizovani ozbiljniji radovi u tom pravcu.

Prestavnica Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Marijana Božić je istakla da “projekat koincidira sa Strategijom održivog razvoja regiona za period 2011 – 2021. godine, a ima za cilj da širokoj javnosti promoviše i popularizije bogatstvo teritorije antičkog grada Horeum Margi”.

Direktor muzeja Novak Novaković je ocenio da je projekat značajan jer u velikoj meri popularizuje kulturno nasleđe “kroz savremene medije i na jedan savremen način”.

“Doprineće da mlađe generacije, kojima je savremena tehnologija veoma bliska, i kojima sve što nije onlajn, što nije elektronski i što se ne nalazi na mobilnima uređajima, nije dostupno”, rekao je Novaković.

On je dodao da će kroz ovu izložbu mladi ući u srž postojanja antičkog grada, upoznaće kulturno nasleđe iz neposrednog okruženja ali i steći nova saznanja o rimskoj kulturi i rimskom nasleđu Srbije, dobiće širu percepciju o tome kako je sam grad izgledao, gde se prostitrao, šta je sve to rimski grad Horeum Margi imao i bio tako značajan.

 

 

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More