Amerikanci traže od Zagreba da podrži film o Jasenovcu

Foto: Filmski centar Srbije
147

BEOGRAD – Izaslanik Stejt departmenta za Holokaust Tomas K. Jazgerdi zatrazio je od hrvatske ministarke kulture da se sastane s nasim rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem i pomogne mu u realizaciji filma o zlocinima u Jasenovcu.

Pismo s takvom molbom ministarki Nini Obuljen Korzinek Jazgerdi je uputio jos u martu, nakon sto je Antonijevića upoznao u Vasingtonu. U pismu kojim americki zvanicnik trazi podrsku hrvatske vlade za film ””Dara iz Jasenovca”, on predstavlja opus Antonijevića, nabraja njegove fimove, pominje saradnju s Oliverom Stounom i Denisom Kvejdom i prenosi ministarki da mu je Antonijević rekao da mu je vazno da se njegov film bazira iskljucivo na činjenicama.

“Ovaj srpki film treba da doživi holivudsku i svetsku premijeru”

Producent filma Maksa Catović za Kurir je potvrdio autenticnost pisma, a beogradski dnevnik pise jos da iza tog projekta stoji americki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum, a da je producent Dobrivoje Tanasijević – Dan Tana.

Trenutno je, inace, u toku snimanje u Beloj Crkvi, dok su kasnije planirana snimanja i u Hrvatskoj.

U glumackoj ekipi su Marko Janketić, Igor Ðorđević, Vuk Kostić…a uloge su poverene i malisanima iz Kozarske Dubice. Srbija ovaj film finansira sa 2.300.000 evra.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More